DOK TRAJU NEVIĐENE ČISTKE, SITUACIJA DODATNO ESKALIRA: Saudijska Arabija tvrdi kako im je Libanon objavio rat

Saudijska Arabija optužila je tijekom jučerašnjeg dana Libanon za “proglašenje rata” ističući kao argument “agresiju Hezbollaha”. Ovo je dramatična izjava koja potvrđuje novu ozbiljnu krizu u nastajanju – naime, pro-saudijski libanonski premijer Saad al-Hariri podnio je tijekom vikenda ostavku nakon tvrdnje da mu je život ugrožen, a direktno je prozvao Iran i Hezbollah.

Zadnje informacije o njemu govore kako je prvo otišao u Saudijsku Arabiju, a zatim u UAE. Jučer pak saudijski ministar za zaljevska pitanja, Thamer al-Sabhan, poručuje kako će se Saudijska Arabija od sada odnositi prema libanonskoj Vladi kao prema “Vladi koja je proglasila rat Saudijskoj Arabiji”.

Što Rijad planira učiniti Libanonu, zemlji koja se još oporavlja od teškog građanskog rata iz perioda 1975-1990, nije rečeno, no svaka nova destabilizacija bit će jako opasna za Libanon. Spomenimo pritom kako je danas svaka četvrta osoba u Libanonu izbjeglica iz Sirije.

Situacija očito eskalira, a poklapa se s trenutkom velike čistke koju u Saudijskoj Arabiji provodi militantni princ, prijestolonasljednik Salman.   Državni odvjetnik Saud al-Mojeb izjavio je da su nedavna uhićenja “samo početak ključnog procesa koji će iskorijeniti korupciju gdje god se nalazi”. 

Vijest o velikoj “čistki” u Saudijskoj Arabiji odjeknula je u nedjelju u cijelom svijetu, a mediji je vide kao pokušaj povećanja moći krunskog princa Mohammeda bin Salmana (32), najmoćnijeg čovjeka u državi nakon kralja.

Princ želi modernizirati državu, ali i eliminirati opoziciju

Samo nekoliko sati nakon osnivanja antikorupcijskog državnog tijela, princ Salman je naredio uhićenja 11-orice prinčeva, četvorice ministara i desetaka bivših ministara. Među uhićenima je i svjetski poznati poduzetnik, princ Alwaleed bin Talal, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. Ovo je nepredvidljivo razdoblje za Saudijsku Arabiju, puno naglih promjena. Najbogatija država arapskog svijeta prolazi kroz potresne promjene kakve nisu zabilježene u 85 godina njezine povijesti kao suverene nacije, piše BBC.
Prije samo tri godine bilo bi nezamislivo najmoćnije ljude u državi s položaja ukloniti uz javno poniženje, ali čini se da je princ Salman odlučan u namjeri da modernizira državu i eliminira opoziciju, kako sekularnu tako i religioznu.
 
Državni odvjetnik al-Mojeb izjavio je da je uhićenjima moćnika “prva faza u borbi protiv korupcije gotova”: “Već je skupljeno vrlo mnogo dokaza i obavljena su detaljna ispitivanja. Svi osumnjičeni imat će puni pristup pravnim sredstvima i suđenja će biti održana pravovremeno i otvoreno za sve kojih se tiču”.

Istraga o padu helikoptera u kojem je poginuo princ Muqrin

Izvješće o nedavnim uhićenjima dolazi usred istrage pada helikoptera pokraj granice s Jemenom, u kojem je poginuo princ Mansour bin Muqrin, zamjenik upravitelja pokrajine Asir. Princ Muqrin vraćao se kasno u nedjelju iz inspekcije, kada se njegov helikopter srušio pored grada Abhe. Uzrok pada još uvijek nije poznat.
Princ Muqrin bio je sin princa Muqrina bin Abdulaziza, bivšeg šefa obavještajne službe koji je bio krunski princ između siječnja i travnja 2015. godine, kada ga je s položaja izgurao otac princa Salmana, sadašnji kralj Salman (81).
Posljednje dvije i pol godine Saudijska Arabija vodi koaliciju koja podupire vladu odbjeglog predsjednika Jemena u ratu protiv pobunjeničkog pokreta Houthi. Ministarstvo unutarnjih poslova izjavilo je da pad helikoptera i rat nisu povezani, ali saudijska vojska je u subotu presrela i uništila balističku raketu koju su Houthi borci ispalili u blizinu glavnog grada Rijada.
(Global CIR/Agencije)
Objavljeno u:

Komentiraj