SAD OBEĆALE 700.000 DOLARA MAĐARSKIM MEDIJIMA: Vlada Mađarske optužila SAD za miješanje u izbore

Mađarska vlada optužila je danas američki Stejt department za miješanje u izbornu kampanju u toj zemlji.  Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske pozvalo je danas otpravnika poslova SAD u Budimpešti Dejvida Koselančika na razgovor, nakon što je biro Stejt departmenta za demokratiju, ljudska prava i rad (DRL) objavio 7. novembra da će dodijeliti do 700.000 dolara za “projekte koji povećavaju pristup građanima objektivnim informacijama o domaćim i globalnim pitanjima u Mađarskoj”.

Stejt department je objavio na svom sajtu da je cilj DRL podrška medijima van Budimpešte u izvještavanju na osnovu činjenica i povećanje njihove publike i ekonomske održivosti, prenosi “Politiko”. Iako će sredstva iz SAD biti obezbjeđena tek u maju 2018. najranije, odnosno poslije izbora u Mađarskoj, Budimpešta tvrdi da se ovo finansiranje svodi na američku intervenciju u unutrašnju politiku.

“Mislimo da je ovo veoma čudna stvar, smatramo to neuobičajenim korakom među saveznicima”, rekao je šef kabineta premijera Janoš Lazar na konferenciji za novinare. On je dodao da se planovi Stejt departmenta o finansiranju svode na “miješanje u izbornu kampanju” i da nije jasno “koji je cilj američkog Stejt departmenta”.

Mađarsko ministarstvo spoljnih poslova već se žalilo na interesovanje Stejt dipartmenta za mađarske medije u oktobru kada je Kostelančik pozvan da objasni svoj govor o odbrani slobode štampe.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj