LIBANSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA POSJETIO BERLIN I MOSKVU: U Moskvi najavio pobjedu u slučaju rata sa Izraelom, a zbog izjave Sigmara Gabriela Rijad pozvao svoga ambasadora u Berlinu na konsultacije

Saudijska Arabija pozvala je veleposlanika u Njemačkoj na konzultacije zbog komentara njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela o političkoj krizi u Libanonu datih nakon sastanka sa MVP te bliskoistočne zemlje. 

Saudijsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako će vlada dostaviti prosvjednu notu njemačkom veleposlaniku u Rijadu zbog  “nečuvenih i neopravdanih” izjava Gabriela nakon sastanka s libanonskim kolegom.

Nakon sastanka u Berlinu s libanonskim ministrom vanjskih poslova Gebranom Bassilom, Gabriel je novinarima rekao da Europa “ne bi mogla tolerirati avanturizam koji se proširio tamo”. Reutersova televizijska snimka nije jasno pokazala da je ta primjedba usmjerena na Saudijsku Arabiju. Podsjećamo, libanonski premijer Saad al-Hariri podnio je ostavku u Saudijskoj Arabiji 4. novembra.

“Takve primjedbe izazivaju iznenađenje i neodobravanje Kraljevine Saudijske Arabije koja ih smatra  temeljenim na lažnim informacijama koje neć pomoći  u postizanju stabilnosti u regiji”, rekao je Saudijski ministar.

Libanski ministar u Moskvi najavio pobjedu protiv Izraela

Libanonski ministar vanjskih poslova, Gebran Bassil, nalazi se u posjeti Rusiji i tamo je dao intervju za ruski kanal RT te se pritom osvrnuo na situaciju u regiji gdje su napetosti naglo porasle nakon što je libanonski premijer Saad Hariri, prema navodima više izvora – uključujući i libanonsku Vladu, otet od strane Saudijske Arabije.

U isto vrijeme dolazi do naglog zbližavanja Saudijske Arabije i Izraela te mnogi smatraju kako bi mogla uslijediti nekakva zajednička akcija protiv Libanona, točnije libanonskog Hezbollaha kojeg podržava Iran.

Libanonski MVP Bassil pak ističe kako Libanon želi samo mir i stabilnost u regiji, no u isto vrijeme poručuje kako je spreman suprotstaviti se bilo kakvoj izraelskoj vojnoj agresiji. Nadalje, navodi kako bi posljedice takvog sukoba bile iznimno velike te bi se osjetile sve do Europe.

“Nastojimo učiniti sve da sačuvamo mir i dobre odnose sa Saudijskom Arabijom, ali spremni smo i za eskalaciju”, rekao je. Što se tiče Izraela poručio je: “Ne bismo trebali provocirati Izrael da krene u rat, iako bi Izrael taj rat izgubio. U slučaju rata Libanon definitivno pobjeđuje”.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj