TRUMP OTVORIO PANDORINU KUTIJU: Osam članica Vijeća sigurnosti UN-a podnijelo zahtjev za vanrednu sjednicu

Škole i prodavnice zatvorene su od jutros na Zapadnoj obali, dok se Palestinci pripremaju da protestuju protiv Trumpovog  priznanja Jerusalema kao glavnog grada Izraela. Zakazane su sjednice Vijeća sigurnosti UN-a i Arapske lige.

Međunarodna zajednica, kao i SAD smatrale su da status tog grada valja riješiti za pregovaračkim stolom. Sada nekon Trumpove odluke i Palestinci i Izraelci se pripremaju za posljedice tog seizmičkog zaokreta kako ga je označio AP.

Vijeće sigurnosti UN-a sutra će održati vanrednu sjednicu, koju je zahtijevalo osam od ukupno 15 zemalja članica zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa, prenosi BBC.  Sastanak Arapske lige o tom pitanju planiran je, kako se navodi, za subotu, 9. decembar.

Mediji prenose da se očekuju protesti Palestinaca na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Protesti se očekuju i ispred Konzulata SAD u Istanbulu, nakon što je i Turska osudila odluku američkog predsjednika.

Premijer Malezije Najib Razak je pozvao sve muslimane na svijetu, gdje god se nalaze, da se usprotive Trumpovoj odluci.

Generalni sekretar UN Antonio Gutteres izjavio je da je ovo “trenutak velike strepnje” i podsjetio da “ne postoji alternativa rješenju dvije države”.

Odluku Trumpa su osudili i britanska premijerka Theresa May, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron, dok je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izrazila zabrinutost zbog odluke američkog predsjednika.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je jedini zvaničnik koji je pozdravio Trumpovu odluku, prenosi BBC.

 

(Global CIIR/Agencije)

Komentiraj