REDOVNA GODIŠNJA KONFERENCIJA: Putin odgovara na pitanja, rekordnih 1.640 novinara

 Ruski predsjednik Vladimir Putin počeo je danas da odgovara na pitanja na 12. godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi za koju se akreditovalo rekordnih 1.640 predstavnika medija. Odgovarajući na prvo pitanje, Putin je rekao da Rusija treba da gleda u budućnost, kao i da su glavna pitanja za njegovu zemlju razvoj infrastrukture, obrazovanje i zdravstvena zaštita.

Na ovoj “velikoj pres konferenciji”, koju Putin drži u decembru da bi sumirao rezultate odlazeće godine, ne postoje ograničenja što se tiče tema, pa tako ruski predsjednik odgovara na razna pitanja – od unutrašnjopolitičkih, preko spoljne politike, kao i ličnog života. Prema najavama Dmitrija Peskova, ova konferencija za novinare će biti posebna.

“Vlada veliko interesovanje za konferenciju i ova će biti posebna. Sada kada je pri kraju njegov (Putinov) predsjednički mandat, a znamo da će se kandidovati na sljedećim izborima, konferencija će biti značajnija nego ona iz 2012. godine, kada je bio izabran za predsjednika”, rekao je Peskov, prenosi Tas s.

Peskov je rekao da je Putin cijeli jučerašnji dan, “od svitanja do sumraka”, posvetio pripremama za konferenciju. Peskov je naveo da postoji izvjesno ograničenje trajanja konferencije, ali da je istovremeno njena dužina fleksibilna. “Bit će dovoljno vremena da konferencija za novinare bude prilično obuhvatna, kao što obično i jeste”, rekao je Peskov u odgovoru na pitanje da li će konferencija biti vremenski ograničena.

Najduža Putinova konferencija za novinare trajala je četiri sata i 40 minuta, a održana je 2008., a najkraće 2001. – jedan sat i 33 minuta. Počev od 2004. njegove godišnje konferencije za medije ne traju kraće od tri sata uzastopno. Inače, za ovogodišnju konferenciju ruskog predsjednika akreditovan je rekordan broj novinara – 1.640 njih, a lista akreditovanih novinara dostupna je na sajtu Kremlja, javio je Tas s ranije.

Godine 2015, 1.390 novinara bilo je akreditovano za Putinovu konferenciju za medije, a 2016. godine – njih 1.350, podsjeća ruska agencija. Putin ove konferencije drži od 2001. godine, a pauzu je imao u periodu između maja 2008. i maja 2012. kada je bio premijer.

Izlazim kao nezavisan kandidat, nema snažne ličnosti koja bi mi se suprostavila

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da će na predstojećim predsjedničkim izborima učestvovati kao nezavisan kandidat, uz konstataciju da opozicija nema “snažnog kandidata” koji bi mu se suprotstavio. Putin (65) je, na godišnjoj konferenciji za novinare, rekao da već ima predizborni program i da se nada podršci više od jedne političke partije.

Ruski politički sistem mora da bude konkurentan, rekao je Putin, ali i ocijenio da opoziciji nedostaje snažan kandidat koji bi mu se suprotstavio. Putin smatra da opozicija, uprkos tome što pravi “veliku buku”, malo toga može da ponudi narodu, prenosi Rojters.

AP navodi da ankete pokazuju da Putin ima podršku 80 odsto glasača i da će glatko pobjediti na izborima 18. marta sljedeće godine.

Ruski predsjednik odgovara na pitanja na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi za koju se akreditovalo rekordnih 1.640 predstavnika medija. Odgovarajući na prvo pitanje, Putin je rekao da Rusija treba da gleda u budućnost, kao i da su glavna pitanja za njegovu zemlju razvoj infrastrukture, obrazovanje i zdravstvena zaštita.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj