NJEMAČKI MEDIJI: Šulc traži za SPD Ministarstvo finansija

Lider njemačke Socijaldemokratske partije (SPD) Martin Šulc traži od konzervativaca njemačke kancelarke Angele Merkel da moćno Ministarstvo finansija prepusti njegovoj stranci lijevog centra, navodi njemački poslovni dnevnik “Handelsblat”.

Martin Šulc

U članku koji će biti objavljen u ponedjeljak, nemački list piše da je Šulc grupi poslanika iz redova SPD rekao da bi njegova stranka trebala da preuzme kontrolu nad Ministarstvom finansija koje je u proteklih osam godina vodio dugogodišnji konzervativac Volfgang Šojble, prenosi danas Rojters.

– Cilj je (da se dobije) federalno Ministarstvo finansija – rekao je Šulc, dodavši da su protekle godine pokazale koliko je to ministarstvo postalo važno, navodi se u tekstu.

Inače, SPD je u petak odlučio da započne pregovore sa strankom njemačke kancelarke, ali je Šulc tada napomenuo da taj proces ne znači da će automatski biti formirana nova vladajuća koalicija. Merkel je u petak pozdravila odluku SPD-a da započne preliminarne pregovore o formiranju koalicije sa njenom Kršćansko-demokratskom unijom (CDU).

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj