POLARNA HLADNOĆA OKOVALA KANADU: Izmjereno -40, koža se ledi za manje od 10 minuta

Val hladnoće bi mogao trajati do početka nove godine, upozoravaju meteorolozi. Polarna hladnoća zahvatila je gotovo cijelu Kanadu gdje se često mjere temperature niže od – 40 C bez nade da će porasti u nekoliko sljedećih dana, upozorile su vlasti u četvrtak.

Vlasti upozoravaju  stanovništvo na oprez i na izbjegavanje izlazaka. Te ekstremno niske temperature predstavljaju opasnost za zdravlje, upozorila je federalna meteorološka agencija.

Temperature su ispod uobičajenih za doba godine i u predjelu Prairies, pokrajine Alberte, Saskatchewana i Manitobe, u središtu i na zapadu zemlje kao i na sjeveru Ontario bilježe se najniže temperature.

“Jutros je izmjereno – 40 C u Geraldtonu, na sjeveru Ontaria”, rekao je meteorolog Alexandre Parent i dodao da su zadnji puta tako niske temperature  zabilježene  1993. u Ontariu i u Quebecu.

Ekstremno zahlađenje

Arktički zrak i jaki vjetrovi su doveli do ekstremnog zahlađenja u Whitehorseu gdje upozoravaju na mogućnost ledenih padalina. Ministarstvo zdravstva je upozorilo da se na temperaturama oko – 35 C izložena koža može zalediti u manje od 10 minuta. Dojenčad, mala djeca, starije i slabo pokretne osobe te beskućnici su najugroženiji na ekstremnim hladnoćama, dodaje ministarstvo.

Polarna hladnoća otežava rad vatrogasaca, kao što je bio slučaj u noći između srijede i četvrtka kada se vode ledila u šmrkovima tijekom gašenja požara  južno od Montreala.

Krcata skloništa za beskućnike

Skloništa za beskućnike se organiziraju zbog većih potreba smještaja. Agencija za pomoć na cestama CAA je primila 7400 poziva iz pokrajine Quebeca i oko tisuća za Saskatchewan.

Val hladnoće bi mogao trajati do početka nove godine, upozoravaju meteorolozi. Obilan snijeg je privukao skijaše i napunio smještajne kapacitete skijališta.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj