SUSRET KOJI JE OBILJEŽIO 2017. GODINU! Trump pokazao visok nivo neznanja

Kada se predsjednik SAD Donald Tramp u martu ove godine sastao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel dogodio se čitav niz neprijatnih situacija, a posebnu pažnju novinara izazvalo je to što se ni na jednoj fotografiji nije vidjelo rukovanje dvoje svetskih zvaničnika. Oni se, prenosi Biznis insajder, nijednog trenutka nisu rukovali, iako su im savjetnici na to suptilno ukazivali.

 

Tramp je deset puta pitao Merkel bi li mogao sklopiti trgovinski sporazum s Njemačkom

Zvaničnici Bijele kuće, tokom tog sastanka, istakli su još jedan čudan i ponižavajući momenat, piše Biznis insajder. Kada je Tramp pitao Merkel o bilateralnom trgovinskom sporazumu sa Njemačkom, ona je nekoliko puta pokušala da mu objasni da takav sporazum nije moguć samo sa Njemačkom, objavio je Njujork Tajms, a prenio Biznis insajder.

Objašnjavala mu je da, pošto je Nemačka članica Evropske unije, nije moguće da samo ona potpiše takav sporazum sa SAD. Samo EU može da pregovara u ime svih država članica. – Znači može da bude bilateralan sporazum? – upitao je opet Tramp, na šta je Merkel odmahnula glavom, citirao je Tajms nekoliko ljudi koji su se nalazili u istoj prostoriji sa njima.

Po drugoj verziji, izvor blizak Bijeloj kući rekao je da je Trumpova administracija “shvatila” da je trgovinski sporazum s EU-om važniji za američke interese od sporazuma s Velikom Britanijom. “Tramp je deset puta pitao Merkel bi li mogao sklopiti trgovinski sporazum s Njemačkom”, rekao je jedan visoki njemački političar. “Ona je svaki put odgovorila:’ Ne možete sklopiti trgovinskim sporazum s Njemačkom, samo s EU-om”, rekao je. “Odbijen 11. put, Trump je napokon shvatio: ‘Oh, tada ćemo sklopiti sporazum s Evropom.

Morala mu objašnjavati historiju Ukrajine

Njemački zvaničnici su bili zapanjeni Trampovim neznanjem svetskih prilika i međunarodne politike. Tokom jednog telefonskog razgovora Merkel je Trampu morala da objašnjava čak i istoriju Ukrajine, pošto je izjavio da mu nije jasno zašto je ta zemlja toiko značajna za transatlantske odnose.

Tramp je okarakterisan kao politički autsajder zbog nepoznavanja prilika u svijetu, a njegova administracija kao jedna koja može da promrda tradicionalni svjetski poredak. Ali ta strategija nije se baš pokazala kao uspješna, a eksperti su upozorili da pojedini potezi Trampove administracije mogu da nanesu više štete nego što će uraditi dobro.

(Global CIR/Agencije)
Objavljeno u:

Komentiraj