GODINA DANA OD SMRTI KATOLIČKOG NADBISKUPA JERUSALEMA! Ostao je upamćen po izreci: ‘Isus Krist je prvi borac otpora, ja samo slijedim njegov primjer’

Katolički nadbiskup Jerusalema Ilarion Kapuči preminuo je u nedjelju, 1. januara 2017, u 94. godini. Zanimljivo je da ga oplakuju palestinski islamistički pokreti, ali i komunistička organizacija PFLP, koji ga nazivaju Mučenikom Jerusalema.

Kapuči se, uz pravoslavnog episkopa Atalah Hanu, smatra za najvećeg „ambasadora palestinskog cilja” u svijetu, a poznat je po izreci: „Isus Krist je prvi borac otpora, ja samo slijedim njegov primjer.”

Krijumčario oružje za PLOSrodna slika

Uhapšen je od strane Izraela 1974. kada je uhvaćen u pokušaju da u prtljažniku automobila prošvercuje oružje namijenjeno Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji, i osuđen je na 12 godina robije. Kao odgovor na presudu, razne palestinske oružane grupe sprovele su napade na Izrael, zahtijevajući da se Kapuči oslobodi u zamjenu za prestanak oružanih dejstava.

Kada je tadašnji premijer Jicak Rabin odbio da pregovara o njegovom puštanju na slobodu, komunistička organizacija PFLP je otela francuski avion „Air France” na letu 139, sa 248 putnika, i primorala pilota da sleti u Ugandu, čiji je tadašnji predsjednik Idi Amin podržao zahtjev palestinskih komunista da se sprovede razmjena izraelskih putnika za nadbiskupa. Kompromis je postignut iza zatvorenih vrata, i Ilarion Kapuči je pušten godinu dana kasnije.

Učestvovao u razbijanju blokade Pojasa Gaze

Kapuči je uhapšen po drugi put 2010. godine, kada je, u 88. godini, učestvovao u akciji razbijanja izraelske blokade pojasa Gaze. Bio je jedan od članova posade na turskom brodu koji su napali izraelski komandosi i usmrtili desetoricu nenaoružanih aktivista.

Služio je kaznu u zatvoru Beršiba, a nakon pritisRezultat slika za Ilarion Kapučiaka međunarodnih organizacija, pušten je i deportovan u Italiju, gdje je proživio posljednje godine života.

„Oplakujemo smrt velikog arapskog revolucionara koji je posvetio život odbrani palestinskog naroda i njegovog pravednog cilja”, kaže se u saopštenju jednog islamističkog pokreta. „Nikada se nije predao i nastavio je svoju misiju da brani palestinski narod širom svijeta, prikupljajući podršku i izlažući rasističku i fašističku politiku cionista”, kaže se u saopštenju PFLP.

 

(Global CIR/Princip.info)

Komentiraj