FRANCUSKI NOVINAR PITAO ERDOGANA: ‘Da li se kajete što ste toliko oružja poslali teroristima u Siriji’

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan, koji boravi u zvaničnoj posjeti Francuskoj, nakon sastanka s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom u Parizu, osvrnuo se na proces članstva njegove zemlje u Evropsku uniju (EU), poručivši kako Turska nema namjeru moliti “hoćete li nas napokon primiti”.

Erdoan u Parizu: Turska nema namjeru moliti EU za punopravno članstvo

“Kao što i nas same to (proces ulaska u EU) u ozbiljnoj mjeri zamara, isto tako zamara i naš narod. Možda će nas to odvesti do određene odluke, jer mi nemamo namjeru stalno govoriti ‘hoćete li nas napokon primiti'”, poručio je Erdoan, na zajedničkoj konferenciji za novinare.

 Cilj Turske nije da Asad ostane na vlasti

Tokom sastanka u Parizu bilo je govora i o dešavanjima u Siriji, a Erdoan je u osvrtu na tu temu izjavio da cilj Turske u Siriji nije rješenje prema kojem bi Bašar al-Asad ostao na vlasti. “Naš cilj nije rješenje prema kojem bi Asad ostao na vlasti. Naš cilj je održavanje izbora bez Asada, a na kojima bi odlučivala demokratska volja sirijskog naroda“, naglasio je Erdoan.

Na pitanje francuskog novinara: “Da li se kajete zbog toga što ste toliko oružja poslali osobama koje ratuju u Siriji?”, na što je Erdoan odgovorio pitanjem: “Ko je poslao oružje u Siriju?” “Vi govorite ustima FETO-a. Jer oni koji stoje iza te operacije su FETO-ovi ljudi, koji su trenutno u zatvoru”, odgovorio je Erdoan.

Turski predsjednik je ukazao na to da se njemu postavlja pitanje o slanju oružja u Siriju, a da se ne pita o 4.000 šlepera naoružanja koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) isporučile grupama u Siriju.

 

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Rotunda

    Moze sta hoce, al ne i dokle hoće. KLOVN ERDOVAN

    Reply

Komentiraj