O ULOZI EU U MULTIPOLARNOM SVIJETU! Gabrijel: Teško je biti biljojed u svijetu u kome žive predatori

 SAD, Rusija i Kina odnose se prema EU bez dužnog poštovanja, izjavio je njemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel u intervjuu za “Špigl”.

Gabrijel: Šta je zajedničko SAD, Rusiji i Kini? Mržnja prema EU

“Moskva, Peking i Vašington imaju jednu zajedničku crtu: oni uopšte ne cijene Evropsku uniju. Oni je preziru“, istakao je ministar spoljnih poslova.

Govoreći o ulozi Njemačke u savremenom svijetu, Gabrijel je izjavio da se u prošlosti Berlin oslanjao na Francusku, Veliku Britaniju i uglavnom na Sjedinjene Američke Države. Međutim, sada, pošto Sjedinjene Američke Države postepeno gube poziciju na svjetskoj sceni, politički “vakuum“ popunjavaju druge snage, ističe ministar. Prema njegovim riječima, u Siriji su to Rusija i Iran, a u trgovinskoj politici — Kina.

Gabrijel smatra da ovi primeri pokazuju da Njemačka nije uspjela da zaštiti svoje interese i promoviše vrijednosti. On je takođe izrazio uvjerenje da EU treba da definiše zajedničke evropske interese u politici. “Teško je biti biljojed u svijetu u kome žive predatori“, zaključio je njemački ministar.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj