SAD TRAŽI HITNU SJEDNICU VIJEĆA SIGURNOSTI ZBOG IRANA: ‘Svi koji vole slobodu moraju poduprijeti njihovu stvar’

Sjedinjene Države su zatražile sazivanje hitne sjednice UN-ova Vijeća sigurnosti zbog Irana za petak u 21.00 sat po srednjoeuropskom vremenu, rekli su u četvrtak diplomati.

Rusija kritizirala zahtjev SAD-a

Rusija je kritizirala zahtjev SAD-a da se pred Vijećem sigurnosti raspravlja o prosvjedima u Iranu i mogla bi zatražiti, zajedno s drugim članicama Vijeća, proceduralno glasovanje kako bi spriječila održavanje sjednice, navode diplomati. Po pravilniku je potrebna većina od devet od petnaest članica Vijeća da bi se neka tema stavila na dnevni red. Veto nije moguće uložiti. Američka veleposlanica Nikki Haley je početkom tjedna izjavila da će zatražiti održavanje sjednice najvišeg UN-ova tijela u znak potpore iranskim prosvjednicima.

‘Iranski narod traži slobodu’

“Iranski narod traži slobodu”, izjavila je u utorak. “Svi koji vole slobodu moraju poduprijeti njihovu stvar”. Najmanje je 21 osoba poginula a stotine su uhićene u prosvjedima zbog gospodarske situacije koji su se prometnuli u protuvladine, napose u Teheranu, gdje su napadnute vladine zgrade i policijske stanice. Nikki Haley je rekla da će zatražiti i sastanak UN-ova Vijeća za ljudska prava u Ženevi koje bi raspravljalo o tom nasilju.

U Moskvi je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov upozorio SAD da se “ne pokušava upletati u unutarnje stvari” Irana. Rusija tvrdi da prosvjedi u Iranu nisu prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti te da nisu u nadležnosti Vijeća sigurnosti.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj