ĆORSOKAK TRUMPOVE POLITIKE: Američki predsjednik otvoren za razgovore s Kim Yong unom, ali brige mu zadaje jedan raniji dugogodišnji saveznik

Posljednji vanjskopilitički potezi Donalda Trumpa, poput odluke o priznavanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela  i stavova o protestima u Iranu, dodatno su izolovali SAD u Ujedinjenim nacijama, a svakodnevne ‘twitter prepirke’ sa Kim Yong unom lede krv u žilama stanovnika SAD-a i Korejskog poluotoka. I taman kada bismo pomislili da se situacija na Korejskom poluotoku smiruje, uz moguće razgovore delegacija dvaju Koreja, pa čak i ponudu američkog predsjednika za direktne pregovore s Kim Yong unom, na drugom kraju svijeta eskaliralo je nezadovoljstvo dugogodišnjeg saveznika Pakistana.

Spreman na razgovore sa Kim Yong unom

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavio je večeras da je otvoren za razgovore s liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom, izražavajući nadu da će nešto dobro proisteći iz predstojećih razgovora predstavnika dvije Koreje, javila je agencija AP.

Tramp je novinarima u predsjedničkoj rezidenciji u Kemp Dejvidu kazao da je “uvijek vjerovao u razgovor” i ocijenio najavljeni dijalog zvaničnika dvije Koreje kao “veliki početak”. – Bilo bi to odlično za čitavo čovječanstvo, ako nešto bude od tih razgovora – ocijenio je Tramp.

Sjeverna Koreja prije dva dana prihvatila je dijalog s Južnom Korejom o predstojećim Zimskim olimpijskim igrama (ZOI). Odluka Pjongjanga saopćena je nekoliko sati nakon što su SAD pristale da odlože zajedničke vojne vježbe s Južnom Korejom. Sastanak bi trebalo da bude održan u pograničnom gradu Panmundžomu.

‘Pakistanska kriza’

U svom prvom ovogodišnjem tvitu američki predsjednik Donald Tramp oštro je napao jednog od najbližih azijskih saveznika u borbi protiv terorizma — Pakistan. Optužujući pakistanske vlasti da pružaju utočište teroristima, koje američka vojska, kako je Tramp napisao, juri po Afganistanu, američki predsjednik je konstatovao da je njegova zemlja „glupo“ poklonila Pakistanu više od 33 milijarde dolara tokom posljednjih 15 godina, a da je zauzvrat dobila samo laži i obmane.

Ovaj Trampov tvit bio je samo uvod u dalji razvoj situacije jer je prošlog četvrtka američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio da SAD obustavljaju veći dio vojne pomoći Pakistanu sve dok Islamabad ne preduzme mjere protiv oružanih grupa koje, kako je Tilerson rekao, destabilizuju region i bore se protiv američkog osoblja.

Na to je odgovorio pakistanski ministar spoljnih poslova Kavaja Asif, takođe putem Tvitera, da je njegova zemlja već odavno rekla Americi „Dosta je bilo!“, i da riječi američkog predsjednika stoga nemaju nikakvog značaja. Asif je takođe najavio da je njegova zemlja spremna da opravda svaki cent dobijen iz SAD.

Pakistansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je ova zemlja u borbi protiv terorizma potrošila oko 120 milijardi dolara, većinom svojih sredstava, dok su iz Stejt departmenta stigle vijesti da je Pakistan stavljen na listu zemalja koje su počinile teške povrede vjerskih sloboda.

Dosad je Pakistan uspešno igrao svoju ulogu, uspijevši da koliko-toliko zadrži stabilnost u mnogonacionalnoj zemlji sa velikim socijalnim razlikama. Istovremeno u savezništvu sa Kinom i SAD, Pakistan je bio sa jedne strane američka baza za obuku i snabdijevanje afganistanskih mudžahedina, koji su se borili protiv SSSR-a i afganistanskih komunista, a sa druge strane kineski saveznik u borbi protiv Indije.

Ne treba zaboraviti da je Pakistan i baza za talibane, zaklete američke protivnike, a nekadašnje saveznike, čije se aktivnosti na sjeveru zemlje tolerišu. To od Pakistana čini zemlju koja sjedi ne na dvije, nego na tri stolice, a, po svemu sudeći, Donald Tramp je izričit u zahtjevu da se Pakistan opredjeli i odrekne makar jedne od njih — one koje podržava teroriste.

Međutim, cijela situacija je još jedan kamen oko vrata američkoj administraciji koja nikako da nađe pravi kurs kojim bi se kretala u svijetu u kojem se na SAD sve manje gleda kao na ‘velesilu’.

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. Trump ce unistiti Republikance i Demokrate, sustav do sada kakav smo poznavali u SAD-u, sljedeci korak mu je unistenje UN-a i uvodjenje svjetskog kaubojskog sistema na kraju ce samo izaci ujedinjena Europa sa svojom Armijom nova svjetska sila… a sa druge strane Kina….i nije loš taj Trump koliko se priča..

    Reply

Komentiraj