SAD PONOVO SAME U VIJEĆU SIGURNOSTI: Sazvali sjednicu povodom protesta u Iranu pa ostali zatečeni reakcijama drugih članica

Sjednica Vijeća sigurnosti o situaciji u Iranu na zahtjev SAD-a ipak je održana u petak, ali njeni rezultati nisu nimalo ohrabrujući za SAD. Naime, još jednom se pokazalo kako SAD stoje same na jednoj strani, a cijeli svijet sa drugačijim mišljenjem na drugoj.

Toom izlaganja pred Vijećem sigurnosti, Nikki Halley je upozorila Iran kako da “cijeli svijet promatra“, te kazala ‘kako svijet ne smije dozvoliti još jedan sirijski scenarij u Iranu “Režim u Iranu je sada obaviješten. Svijet će gledati što vi radite. Iranci izlaze na ulice na više od 79 lokacija u toj zemlji”, rekla je Haley i iskoristila priliku da podsjeti na ono što najviše boli SAD i Izrael, a to je iranski doprinos u borbi protiv terorizma u Siriji.

Optužila je vladu Irana “da financira vojnu kampanju u Siriji, pruža pomoć šiitskim militantnim skupinama u Iraku i podržava Teheranu blisku elitu, dok se drugi Iračani bore”.

Međutim, nakon kritika Irana u Vijeću sigurnosti, američka strana je ostala usamljena. Nije dobila otvorenu podršku ni od tradicionalnih saveznika, a Francuska je čak kritizirala američku politiku prema Iranu.

Oštre kritike

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da miješanje VS UN- u “unutrašnje poslove” nanosi štetu tom najvišem tijelu UN-a. Kritike na račun SAD zbog sazivanja hitnog sastanka VS stigle su i iz drugih zemalja, a iranski šef diplomatije Džavad Zarif na Twitteru je napisao da je VS “odbacio ogoljeni pokušaj SAD-a da otmu mandat tog tijela”.

Iranski ambasador u UN Golmali Košru rekao je da SAD zlouptrebljvaju svoju moć kao stalna članica VS UN-a. Košru je podsjetio na proteste u SAD od 1968, pa sve do pokreta “Okupirajmo Vol strit” 2011. godine, navodi AP.

I Francuska smatra da je miješanje u poslove Irana “kontraproduktivno” i da protesti koji se tamo održavaju, iako zabrinjavajući, ne prijete međunarodnom miru i bezbjednosti. Francuski ambasador Fransoa Delatr rekao je da međunarodna zajednica mora da se posveti potpunoj primjeni nuklearnog sporazuma sa Iranom, koji je administracija američkog predsjednika Donalda Trampa odbila da potvrdi.

Zamjenik kineskog ambasadora, Wu Haitao, istaknuo je na sjednici kako “iranska situacija ne predstavlja nikakvu prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti i nije trebala biti  uključena u dnevni red Vijeća sigurnosti”. Wu Haitao je naveo “kako prema Povelji UN-a Vijeće sigurnosti ne bi trebalo razgovarati o unutarnjim poslovima i stanju ljudskih prava bilo koje zemlje, tako da događaji u Iranu ne spadaju u nadležnost Vijeća sigurnosti”.

Osude su stigle i iz Bolivije. “U očima međunarodne zajednice bi trebalo biti jasno da situacija u Iranu nije problem za dnevni red Vijeća sigurnosti i mi smo zabrinuti zbog prisilnih pokušaja uključivanja ovih tema”, naglasio je Pedro Luis Inchauste Jordán, savjetnik bolivijskog ambasadora u UN-u.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj