TEHNOLOGIJOM NADOMJESTITI NEDOSTATKE: Napravljena bionička ruka koja omogućava pravi osjećaj dodira

Nova bionička ruka, koju je napravio multinacionalni tim eksperata za robotiku, vratila je sposobnost ženi da osjeti stvari i dovoljno je prenosiva da se koristi i van laboratorije. Već godinama naučnici rade na izradi bioničnih udova koji bi ljudima mogli da vrate osjećaj za dodir i interakciju sa objektima. Cilj je bio ispuniti nedostatke koristeći tehnologiju.

Almerina's prosthetic hand relays data to Almerina’s brain using tiny electrode implants in her arm nerves

Do sada je veći akcenat bio stavljen na kontakt s objektima i mogućnost pridržavanja istih nego na razvijanje osjećaja dodira, što je jednako važno. Međutim, to se sada promijenilo. Grupa istraživača iz Rima uspjela je da napravi bioničnu šaku koja omogućava osjećaj dodira i dovoljno je kompaktna da se koristi i izvan laboratorije.

Italian woman Almerina Mascarell carries around a computer which converts signals from her bionic hand into a language the human brain understands

Biotička ruka, koja liči na pravu šaku, dodjeljena je ženi koja je izgubila lijevu ruku u nesreći koja se dogodila prije više od 20 godina. Almerina Maskarelo je prototip ruke koristila šest mjeseci i za to vrijeme je mogla da procijeni da li je objekat koji drži tvrd ili mekan. “Osećaj je spontan, kao da je riječ o pravoj ruci. Konačno možete da radite stvari koje su prethodno bile veoma teške, poput oblačenja ili obuvanja cipela. Osjećate se kompletno“, navela je Maskarelo.

Almerina Mascarello has described her revolutionary bionic hand as 'spontaneous' and it feels 'real'

Ruka funkcioniše tako što se signali nakon kontakta sa objektom sitnim elektrodama prenose do mozga. Istraživači se nadaju da će jednog dana ovakve proteze biti funkcionalnije od stvarnih udova.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj