TRI PRIJEDLOGA ZA NOVO IME MAKEDONIJE! Zaev: Nadamo se prijemu u NATO već u julu

Na stolu međunarodnog posrednika između Skoplja i Atine u vezi spora sa imenom Makedonija Metju Nimica naći će se tri imena – “Sjeverna Makedonija”, “Gornja Makedonija” i “Nova Makedonija”, tvrdi grčki dnevnik “Real News”.

Tri prijedloga za novo ime Makedonije

Nova runda pregovora sredinom januara

Ne isključuje se ni mogućnost da na sastanku 19. januara sa pregovaračima dvije zemlje Vaskom Naumovskim i Adamantiosom Vasilakisom posrednik UN u posljednjem trenutku ne smisli novo složenije ime. Ranije su pominjana i imena “Vardarska Makedonija” i “Slavomakedonija”, piše grčki list.

Atina upozorava da ne treba organizovati referendum u Makedoniji za odobravanje dogovora, budući da se procjenjuje da će ga odbaciti većina građana. Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine. Ključni grčki argument jeste da korišćenje imena Makedonija predstavlja “bezbjednosnu prijetnju”, jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.

Pregovori o iznalaženju rješenja spora Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine. Posrednik UN u sporu Metju Nimic do sada je održao više sastanaka sa pregovaračima, a posljednji put se sastao početkom decembra u Briselu. Nova runda pregovora zakazana je za 18. i 19. januar u New Yorku.

Članica NATO-a već u julu

Makedonski premijer Zoran Zaev u više navrata ponovio je da je optimista i da će dugogodišnji spor između Skoplja i Atine biti riješen u prvoj polovini ove godine. On se nada da će Makedonija postati 30. članica NATO-a i to na Samitu Alijanse, koji će biti održan u Briselu 11. i 12. jula.

Makedonija, iako je ispunila sve kriterijume za punopravno članstvo u NATO-u, na Samitu Alijanse u Bukureštu u aprilu 2008. godine nije dobila poziv, jer je Grčka zbog spora sa imenom blokirala prijem. UN su 1993. godine priznale Makedoniju pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija /BJRM/.

 

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Praktican citatelj

    Prvo promijeniti i uci u Nato i EU a kasnije vratiti staro ime niko ti ne moze braniti !!!Prakticno

    Reply

Komentiraj