ZLOGLASNA AKP USKORO U BiH! Dolazi da se bori za vlast?

Najavljeno otvaranje predstavništva turske vladajuće Stranke pravde i razvoja u BiH mnogi vide kao novi uzrok nestabilnosti u našoj zemlji. Sagovornici Oslobođenja ne vide logičan razlog za dolazak AKP-a ako nema namjeru uticati na unutrašnju politiku BiH, pa čak i izaći na izbore u budućnosti.

Zakonom BiH nije zabranjeno osnivanje predstavništva političke partije iz druge zemlje. Odlukom o osnivanju i radu predstavništva stranih lica u BiH predstavništvo AKP-a moglo bi obavljati aktivnosti istraživanja tržišta, propagandne i informativne poslove, te predstavljati osnivača u BiH. Kao predstavništvo ne može imati status pravnog lica, što znači da ne može ostvarivati prihode u BiH.

Ipak to ne znači da u budućnosti po uzoru na HDZ ne može nastati AKPBiH koji bi nastupio na izborima. Za te potrebe se uvijek može naći dovoljno državljana BiH.

Iako istanbulski ekonomista Atilla Yesilada misli da je neootomanizam puki san političke elite u Turskoj, najavljeno je otvaranje predstavništva vladajuće partije u ovoj zemlji Stranke pravde i razvoja (AKP) u Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da se pored BiH od zemalja Balkana pominje još Makedonija, to ukazuje i na namjere da se gdje je to moguće kapitalizira njeno islamsko naslijeđe kako bi Turska širila svoju moć.

Meka moć

– To sve zajedno bih nazvao mekom moći koja dobro radi u Albaniji i BiH. Tamo Turska šalje imame, a ima utjecaj i kroz dobrotvorne zaklade. Jasno, Turska uz Rusiju želi postati i veliki igrač na Balkanu, tokom prošle godine pojasnio je Yesilada smjernice vanjske politike Turske za Deutsche Welle.

U prevodu, turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, po mišljenju većine političkih analitičara prvenstveno ohrabren naklonošću SDA, vjeruje da u BiH ideologija pije vode, dok u drugim zemljama Turska naklonost pokušava kupiti velikim investicijama. Najbolji primjer je Srbija, gdje su Turska ulaganja višestruko veća nego u BiH.

Ovakav nedvosmislen akt izuzetno agresivne, nacionalističke i ekspanzionističke politike, po mišljenju skoro svih sagovornika Oslobođenja, može imati uglavnom negativne posljedice po odnose u BiH.

Ne znam da li to znači da Erdoğan ima određena razmišljanja o političkoj situaciji i društveno-ekonomskom razvoju BiH kad hoće na način koji u svijetu nije primjeren da vrši određeni uticaj. Čim se pojavi takvo predstavništvo, automatski će izazvati reakciju kod Srba i Hrvata sa pojačanim nacionalizmom i svim ostalim što ga prati, smatra profesor na Fakultetu za političke nauke u Banjoj Luci Miloš Šolaja. .

Svrhu otvaranja predstavništva AKP-a u BiH ne vidi ni Šemsudin Mehmedović, jedan od potpredsjednika SDA, jer na ovim prostorima živi mali broj Turaka da bi značajnije mogli uticati na izbore u Turskoj. Ne isključuje Mehmedović mogućnost da AKP želi uticati na političke procese u BiH, ali za razliku od Šolaje ne misli da to nužno mora imati negativne posljedice. S obzirom na bliskost njegove stranke sa AKP-om, s kojim imaju i nekoliko potpisanih protokola o saradnji, Mehmedovića smo pitali da li se iza svega krije pokušaj SDA da osnaži vlastitu poziciju na političkoj sceni.

– SDA ima dovoljno svojih problema, puno je problema i u BiH da bi se sada uvlačili u nove. SDA sama mora vratiti izgubljeno povjerenje, vratiti se izvornim principima, jer ako ne bude bliska s vlastitim narodom, teško može očekivati neki veliki uspjeh, kaže Mehmedović.

image

Iz Ambasade Turske nismo uspjeli dobiti zvaničan stav, ali izvor Oslobođenja nam je prenio da nemaju nikakvih informacija i da je to isključivo političko pitanje.

Vijest da AKP otvara predstavništvo u BiH objavila je agencija Anadolija nakon razgovora sa Mehmet Mehdi Ekerom, zamjenikom predsjednika ove stranke. Osim BiH, Eker je najavio otvaranje ukupno sedam predstavništava i to u SAD-u, Rusiji, Makedoniji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj. U intervjuu za Anadoliju Eker je rekao “da se u te aktivnosti kreće po nalogu predsjednika Erdoğana”. Napomenuo ja da će predstavništva AKP-a nakon što počnu sa radom biti službena kontakt-tačka za turske državljane, ali i za političke partije ili predstavnike vlasti u određenim zemljama.

U SDP-u BiH smatraju da se iza svega krije isključivo zajednički projekat sa SDA. Politički direktor SDP-a Damir Mašić smatra da njegov komentar na Twitteru, iako satiričan, sve govori.

– Kažu da je zadatak predstavništva AK partije u Sarajevu kontrola utroška “investicija” u SDA i njima bliske medije, a i da prate režiserske klape serije “Alija” unutar BiH. Također kažu da se sve evidentira u teku, kao i birvaktile, napisao je na svom Twitter profilu Mašić.

Prema mišljenju potpredsjednika NDP-a BiH Zdravka Krsmanovića, cijela priča je novo guranje prsta EU i Americi u oko. Naš sagovornik potpuno realnom smatra mogućnost da AKP nakon otvaranja predstavništva nađe i mogućnost za aktivno sudjelovanje u izbornom procesu BiH.

Paralelni sistemi i ‘čerupanje BiH’

– Očito su male zemlje poput BiH pogodno tlo za ekspoziture autokrata koji vole da dominiraju. Ako se to desi, to je nova faza raspada, to je čerupanje BiH, kaže Krsmanović.

Ovakvu mogućnost ne isključuje ni profesor Šolaja bez obzira na to da to danas nije uobičajena pojava u svijetu, jer kako kaže, političke partije su osnovane da se bore za vlast. Takav razvoj događaja bio bi nepotreban BiH, posebno ima li se u vidu da susjedi naše države, iako su mogli, nisu stvarali paralelne političke sisteme u BiH.

Imate Srbiju i RS i gotovo da nemate iste političke partije, osim tradicionalno socijalističke, ali postoje bitne razlike među njima. To su dvije potpuno odvojene političke scene jer su partije izraz društveno-političkih i ekonomskih prilika, odnosno društvenih slojeva koje njih predstavljaju, a ja ne znam koga bi predstavljao AKP, osim ako ne računa na neki vjerski fundamentalizam i radikalizam, kaže Šolaja.

Istina je da u svijetu postoje transnacionalni politički pokreti poput onih koji na globalnom planu okupljaju partije sličnih opredjeljenja, ali ne utiču na političku scenu u partikularnim državama.

 

(Global CIR/Oslobođenje)

1 Komentaron this Post

  1. Baca nas u vatru proci cemo gore od AGROKORA.

    Reply

Komentiraj