EU GA OSUDILA KAO NEHUMAN I PONIŽAVAJUĆI POSTUPAK: Izraelski parlament usvojio zakon o smrtnoj kazni koji će se primjenjivati samo nad Palestincima

Nakon što je u srijedu u prvom čitanju u izraelskom parlamentu Knessetu usvojen nacrt zakona o uvođenju smrtne kazne za “teroriste”, iz Evropske unije (EU) su poručili da je riječ o odluci koja je protivna ljudskom dostojanstvu i o nehumanom ponižavajućem postupku.

Podsjetili su da je nacrt zakona o uvođenju smrtne kazne za “teroriste” usvojen sa 52 glasa za i 49 protiv. Smatraju da je potrebno da parlament još dva puta izglasa ovaj nacrt zakona kako bi bio implementiran.

Nacrt je došao na dnevni red zbog Palestinca koji je ubio tri osobe na Zapadnoj obali. Predložio ga je ministar odbrane Avigdor Lieberman, a otvoreno ga je podržao i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Lieberman u svojim izjavama otvoreno zagovara stav da se smrtna kazna primjenjuje samo na Palestincima. Prema ovom nacrtu zakona, vojni sudovi u Izraelu mogu donositi odluke o smrtnoj kazni za “počinjene zločine s obilježjem terorizma”. Zakon prije konačnog usvajanja mora proći još tri čitanja.

Smrtna kazna predviđena je izraelskim vojnim zakonom na okupiranoj Zapadnoj obali. 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj