MUZEJ ZATVOREN VEĆ PET GODINA: Kuća Pierrea Lotija u potrazi za mecenama

U Rochefortu, zaduženi za kuću Pierrea Lotija neumorno traže pomoć  za očuvanje muzeja i kulturno-historijskog spomenika. Arapska soba, turski salon, gotska dvorana su dragocijenosti koje se kriju iza obične fasade  doma Pierea Lotija. Književnik /1850-1923/ , posjedovao je istočnjački građevinski  trezor, ali je muzej zatvoren već pet godina  zbog nedostatka sredstava za obnavljanje.

Piščeve ekscentričnosti

-Dan prije zatvaranja, 30 rujna 2012. godine red za posjetu kući bio je dug stotinu metara- prisjeća se Claude Stéfani, konzervator kulturnog naslijeđa francuske oblasti Charente Maritime.

Piše: Džana Mujadžić

Od tada, obitavalište sagrađeno u 17. stoljeću, nije  otvorilo vrata, a radilište je brzo zaustavljeno. Urađene su jedino hitne popravke na fasadi, što se opasno naginjala prema ulici. Autor “Islandskog ribara”,”Azijade” ili “Rominca” , slavan na nekoliko kontinenata, imao je nacionalni, drzavni  pogreb koji je privukao na tisuće osoba, sam je odgovoran za današnje stanje svog doma.

Nekada  posjećivan od strane čuvenih žitelja planete, uživao je poseban ugled i izazivao radoznalost. Ekstravagantni dekor u kojemu je književnik-mornar veoma tetralno živio, priređujuci ogromne svečanosti i slavlja koja su ujedno smetala i zadivljavala njegove sugrađane u pomalo strogoj, protestantskoj luci ksksv je bio Rochefort u to vrijeme, ne odolijeva zubu vremena.

-Trasformirajući rodni dom, Loti ga je učinio krhkim-istice Claude Stéfani -Igrao se vražijeg, arhitektnoskog đaka, otklanjajući plafone i razbijajuci zidove! Podigao je stubove pa fontanu od mramora, dodavši posebnu keramiku.

Ništa nije zaustavljalo Juliena Viarda kako se književnik, zapravo, zvao. Stvarao je dekore koje je vidio za vrijeme dugogodišnje, mornarske karijere, putujući od Turske do Japana, preko Egipta i Kine. Oblasna Fondacija za kulturno-historijsku baštinu od 1969. godine organizira kampanju za restauraciju kolekcije oružja, namještaja i metalnih objekata koji ukrašavaju odaje.

Mačevi, sablje, bodeži

Radi se o 200 rijetkih eksponata od kojih je 80 procijenjeno kao basnoslovna vrijednost i iznimka. Sablje, mačevi, bodeži, noževi, pračke, šljemovi ujedinjeni na jednom mjestu, zahvaljujući potrebi za lijepim i skupocijenim koju je književnik, učlanjen u Francusku Akademiju  1891. godine, neumorno njegovao putujući svijetom, trenutno su u veoma lošem stanju.

-Obnavljanje i popravka su delikatni, podvlači David Bodin, zamjenik direktora gradskog odjela za čuvanje kulturnog naslijeđa. Oružje je zahrđalo, a nedostaju i brojni dijelovi. Ipak, kuća proglašena “Muzejem Francuske” mora se obnoviti jer je historijski spomenik. Drveni plafon džamije donesen iz Damaska o kojemu kruže različite priče, obojen  zlatnim nijansama, skoro je  unisten od insekata, pa se ne moze demontirati. Restaurirati će se na licu mjesta. Prije toga treba ga dobro učvrstiti, a općina Rochefort nema sredstva jer je neophodno 13 miljuna eura za obnovu cijele kuće- sudeći po riječima Hervéa Blanchéa.

Grad može uložiti samo 6 milijuna. Uprkos svemu, mjesna zajednica je pokrenula ambiciozan projekt sto će učiniti da 40 000 posjetitelja dođu u muzej, svake godine. Kupila je susjednu kuđu, uz piščevu pa će obnoviti dvorane koje predstavljaju Lotija i njegov način života, najprije mornarski pa spisateljski, te napokon mondenski.

Trenutno  je samo američka bogata naslijednica Hewlett Packard iz Fondacije “Flora family” dodijelila projektu sredstva za obnavljanje, dok druge mecene oklijevaju, budući da pomažu hitnije probleme suvremenog svijeta.

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj