POČELI PETODNEVNI PREGOVORI! Uskoro konačna odluka o novoj njemačkoj vladi

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas će pokrenuti novu rundu pregovora o formiranju vlasti s namjerom da prekine političku blokadu više od tri mjeseca nakon izbora, javlja BBC.

Kako se očekuje, bit će održani petodnevni razgovori između CDU Angele Merkel, njenih saveznika CSU te socijaldemokrata SPD. Mnogi u ovome vide zadnju šansu da Merkel formira stabilnu koaliciju, nakon što nije uspjela okupiti koaliciju s manjim strankama nasuprot rastućem utjecaju radikalnih desničara u Bundestagu.

CDU-CSU-SPD je koalicija koja je vladala i u posljednjem mandatu, ali su  na izborima ostvarili neočekivano lošiji rezultat zbog čega SPD u prvi mah nije želio ni razgovarati o ulasku u vlasti. Prema anketama, jedan od trojice Nijemaca ne očekuje upjeh pregovra, ali 54 posto njih smatra da bi velika koalicija bila dobra za državu.

Merkel mora ubijediti lidere SPD-a da bi nova koalicija bila dobra za njih, a u fokusu su pitanja imigracije, reforme EU, poreza i zdravstvena zaštita. Njemačka uprkos političkoj nestabilnosti bilježi rekordno nisku nezaposlenost i stabilan ekonomki rast.

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Ma najbolje je nove izbore raspisati fašisti bi još manje dobili!!!

    Reply

Komentiraj