KCUS NABAVIO NOVI LINEARNI AKCELERATOR! Izetbegović: Od 100 miliona KM duga vratili smo 79, plaće radnika su oko 1.300

KCUS nabavio je najnoviji linearni akcelerator koji se koristi za radioterapiju onkoloških pacijenata. Njegova vrijednost iznosi 6,5 miliona KM. Instaliranje ovog aparata očekuje se za dva mjeseca.

Image result for Prezentirani značajni pomaci u radu kcus

Od 2004. do 20016. godine napravljeno je 100 miliona duga u KCUS-u, a nije kupljen novi linearni akcelerator na Klinici za onkologiju. Za popravku kvarova na ovom aparatu KCUS je u periodu od 2004. godine do sada izdvojio skoro 2 miliona KM. Kvarovi su se nakon određenog perioda ponovo javljali, jer se nije radilo pravilno i strateško zanavljanje.

Umjesto da kroz aparat prolazi maksimalno 80 do 100 pacijenata, dnevno je moralo proći 330 pacijenata jer KCUS nije želio odbiti nijednog onkološkog pacijenta. Zahvaljujući nabavci novog aparata pacijentima će se omogućiti primjena savremenih tehnika u radioterapiji, uz maksimalnu kontrolu neželjenih efekata.

Šef Klinike za onkologiju, prof.dr.Semir Bešlija, kazao je da savremeni linearni akcelerator povećava preciznost i kontrolu kvalitete na dnevnoj bazi, a usluga koja se pruža je besprijekorna.

Novi linearni akcelerator pruža mogućnost primjene nehirurške terapije zračenjem, koja se koristi za liječenje funkcionalnih abnormalnosti i malih tumora mozga. Ovi aparat može isporučiti precizno ciljano zračenje u manje tretmana sa visokim dozama i u području osjetljivih anatomskih struktura, kao što je područje centralnog nervnog sistema i pripadajućih regija“- kazao je prof.dr.Bešlija.

Ovo je samo jedan od uspješno realiziranih projekata menadžmenta Kliničkog centra u Sarajevu na čelu sa prof.dr. Sebijom Izetbegović.

Povećanje plaća

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu održano je polugodišnje druženje uposlenika, u okviru kojeg su uposlenici u potpuno opuštajućem ambijentu razgovarali o aktuelnim dešavanjima, međusobno razmijenili radna iskustva, te su im prezentirani rezultati rada za proteklih šest mjeseci.

„ Radimo na strateškom zanavljanju opreme, što se do sada nije radilo. Kontinuirano ćemo vršiti reorganizaciju u cilju ostvarivanja boljih efekata poslovanja. U januaru 2016. godine KCUS je imao 3.637 uposlenih, a u ovom trenutku imamo 3.397 uposlenih. U januaru 2016. godine Kabinet generalnog direktora imao je 22 uposlenika, oni su imali devet direktora disciplina, 58 organizacionih jedinica i 553 šefa. Moj kabinet ima samo šest uposlenika, osam direktora disciplina, 43 organizacione jedinice i 342 šefa. Smanjenjem broja članova kabineta ostvarene su uštede na godišnjem nivou od 600 hiljada KM”, kazala je Izetbegović.

Investicioni projekti koje je KCUS radio u 2017. godini bili su rušenje dimnjaka, kao i Klinike za ORL, a sve je koštalo više od 200.000 KM.

“Prosječna plaća u KCUS-u za novembar je 1.298 KM. Povećanje plaće s 2,28 na 2,6 je 11 posto, a povećanje toplog obroka iznosi četiri posto. Plaće bi bile i veće da nemamo problema s ljudima koji su na bolovanju ili na neopravdanom odsustvu. U KCUS-u su evidentirana 102 uposlenika koja su na bolovanju više od 42 dana. Želimo centralni registar uposlenika za sve, želimo strateško zanavljanje kadra, opreme i radnih prostora”, dodala je direktorica KSUS-a.

Primljeno 50 ljekara specijalista

Prof dr.Izetbegović istakla je da je u Klinički centar primljeno 50 ljekara specijalista. 

“Primljeno je 45 specijalizanata i 46 medicinskih sestara. Dugovanja po osnovu sudskih sporova iznosila su 4 miliona. Obaveze su na kraju 2015. godine iznosile blizu 100 miliona KM, a obaveze na današnji dan iznose 35 miliona KM”, navela je direktorica KCUS-a.

Prof.dr.Izetbegović kazala je da je novi menadžment naslijedio stare aparate:

  1. Dva magneta iz 2005. godine;
  2.  CT aparat nabavljen 2009. godine;
  3.  LINAC aparat iz 2004. godine.

Postavlja se pitanje da li je opravdano ulagati u tako staru opremu.

Dodala je da menadžment stalno provodi kontrole u cilju ostvarivanja ušteda.

“Radimo na striktnom poštivanju finansijskog plana, povećanju prihoda domicilnog i ostalih zavoda, racionalizaciji troškova materijala, upućivanju pacijenata na prethodnu obradu u registrovanim ustanovama”, rekla je prof.dr. Izetbegović.

Prije dvije godine uz  saglasnost s Ministarstvom zdravstva KS urađena je reorganizacija KUM-a.

“Opća bolnica nije radila urgentne usluge, dok je kod nas troje specijalista radilo svakodnevno. Ovim dogovorom pokušali smo ravnomjerno rasporediti posao i spriječiti pojavljivanja medicinske greške”, istakla je .

U planu i izgradnja Klinike za opću i abdominalnu hirurgiju

Direktorica kliničkog centra je  kazala da je u planu i izgradnja Klinike za opću i abdominalnu hirurgiju u Centralnom medicinskom bloku, a ovaj projekat realiziraće se u saradnji s Općinom Centar.

“Nabavit ćemo i novi magnet, novu gama kameru i to uz pomoć Svjetske agencije za nuklearnu energiju. Nabavili smo aparat za vidno polje i kupili smo šest hemodijaliznih aparata te su nam odobrena sredstava za nabavku ostale opreme koju planiramo kupiti”, govorila jedr. Izetbegović  o planovima i kupovini nove opreme.

Sve u svemu, čini se kako menadžment Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu uspijeva stabilizirati poslovanje najveće zdravstvene institucije u zemlji. Uprkos neviđenom medijskom linču kojem je bila izložena sama direktorica kliničkog centra, ali i cijeli tim kojeg je okupila po dolasku na poziciju, prezentirani rezultati na izmaku 2017. godine začepili usta dežurnim kritičarima.

Povećanje plaća, nabavka nove opreme i jedan novi pristup prema uposlenicima odrazili su se i na kvalitet zdravstvene njege koju  klinički centar pruža pacijentima. Uzevši u obzir cjelokupnu regiju i stanje u oblasti zdravstva, sarajevski ljekari se po prvi put mogu pohvaliti većim platama u odnosu na svoje kolege iz regije, a klinički centar direktoricom  kojoj se, pored toga što je postala pravi ‘brend’ i ‘magnet’ za medije, mora priznati istrajnost i požrtvovanost.

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Čelična lejdi za predsjednicu, bar ima petlju !!!!!!

    Reply

Komentiraj