U NJEMAČKOJ POČELI PREGOVORI O KOALICIJSKOJ VLADI: Demokršćani i socijaldemokrati zadovoljni i traže novu politiku

Nakon loših rezultata na izborima SPD je isprava odbacio mogućnost nastavka “velike” koalicije između socijaldemokrata i demokršćana na čelu s Angelom Merkel ali je nakon propasti pregovora demokršćana, liberala i zelenih pristao na pregovore ali s otvorenim ishodom što znači da su osim koalicijske vlade mogući i neki drugi oblici suradnje poput podrške manjinskoj vladi na čelu s Unijom CDU/CSU i Angelom Merkel kao kancelarkom.

Image result for SCHULZ

Demokršćanska Unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) zadovoljne su početkom pregovora o budućoj koalicijskoj vladi, priopćeno je u nedjelju navečer u Berlinu.

‘Svjesni smo naše odgovornosti kad je u pitanju budućnost Njemačke i Europe’

“Pregovarači su vodili ozbiljne, koncentrirane ali i otvorene razgovore”, rekao je glavni tajnik SPD-a Lars Klingbeil koji je u sjedištu SPD-a u Berlinu, u kojem se vodio prvi krug razgovora, u ime svih stranaka koje su sudjelovale u razgovorima obratio novinarima. “Mi smo svjesni naše odgovornosti kad je u pitanju budućnost Njemačke i Europe”, rekao je Klingbeil. On je ukazao na to da s politikom u Njemačkoj “ovako ne može ići dalje” te je najavio brze i koncentrirane pregovore koji bi u četvrtak navečer trebali biti završeni sa zaključkom o tomu postoji li dovoljno zajedničkih osnova za konkretne koalicijske pregovore.

“Njemačka se nalazi u jednom novom razdoblju i to razdoblje zahtjeva i jednu novu politiku”, zaključio je Klingbeil. U nedjelju prijepodne čelnici triju stranaka koje sudjeluju u pregovorima, Kršćansko-demokratske unije (CDU), Kršćansko-socijalne unije (CSU) i SPD-a izrazili su optimizam glede početka pregovora. Nakon toga su o konkretnim temama pregovarale stručne skupine. Klingbeil je napomenuo kao su neke skupine “otišle daleko” dok neke još uvijek “tapkaju u mjestu”. Kao sporne teme se smatraju migracijska i izbjeglička politika gdje najveće razlike postoje između SPD-a i CSU-a koji unutar demokršćanske Unije u pravilu zauzima konzervativnije pozicije.

Usredotočiti se na europsku politiku

Prije toga je aktualni ministar vanjskih poslova Sigmar Gabirel u razgovoru za javni servis ARD naglasio potrebu jačeg usredotočenja buduće njemačke vlade na europsku politiku i posebice ukazao na to da Francuska na čelu s predsjednikom Emannuelom Macronomveć čini značajne korake kad je u pitanju europska politika dok Njemačka još uvijek kaska zbog činjenice da je od izbora i formiranja novog saziva Bundestaga pod vodstvom tehničke vlade. Nakon loših rezultata na izborima SPD je isprava odbacio mogućnost nastavka “velike” koalicije između socijaldemokrata i demokršćana na čelu s Angelom Merkel ali je nakon propasti pregovora demokršćana, liberala i zelenih pristao na pregovore ali s otvorenim ishodom što znači da su osim koalicijske vlade mogući i neki drugi oblici suradnje poput podrške manjinskoj vladi na čelu s Unijom CDU/CSU i Angelom Merkel kao kancelarkom.

Razgovori bi se trebali nastaviti u ponedjeljak ujutro u sjedištu CDU-a u Berlinu. Prema nekim predviđanjima, ukoliko Unija i SPD uspiju pronaći zajedničke temelje, vlada bi mogla biti formirana oko Uskrsa koji ove godine pada početkom travnja.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj