AMBASADA SAD-a: Današnja proslava predstavlja kršenje vladavine prava

Nepoštovanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je 9. januara kao Dan Republike Srpske proglasio neustavnim, predstavlja kršenje vladavine prava, a oni koji to čine, moraju za to odgovarati, stav je Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH.

U izjavi za Fenu iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH podsjetili su da ovu odluku Ustavnog suda, naglašavajući da su odluke tog suda konačne i obavezujuće te da se moraju poštovati.

“Nemamo ništa protiv da Republika Srpska proslavlja svoje praznike, ali te proslave treba organizovati uz uvažavanje vladavine prava i prava svih konstitutivnih naroda što je ključno za demokratske procese”, ističu iz američke ambasade.

Ocijenili su da je neodgovorno od političkih lidera to što i dalje polariziraju politički dijalog u BiH umjesto da se bave problemima s kojima se građani ove zemlje trenutno suočavaju.

Bez obzira na činjenicu da je Ustavni sud proglasio 9. januar kao Dan RS neustavnim, u Banjaluci danas je organizovana manifestacija kojom se obilježava rođendan RS.

Predsjednik RS, Milorad Dodik uručio je odlikovanje bivšem predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, a upriličen je defile pripadnika policije, vatrogasaca, lovaca i drugih službi te akademija kao i prijem.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj