ERDOGAN ‘UTANAČIO CIJENU’ S PREDSJEDNICOM HRVATSKE: ‘Razvit ćemo poseban mehanizam savjetovanja u vezi sa BiH’

U Ankari je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan bio domaćin hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, a nakon susreta oboje su se obratili okupljenima, javlja N1. Erdoğan je naglasio kako je Turskoj stalo da Hrvatska bude jaka i da odnosi dviju država budu na visokoj razini.

“Hrvatska je za nas vrlo važna država i nama je interes da ona bude jaka i naši odnosi su na vrlo visokoj razini na Balkanu, u interesu mira, blagostanja i zajedničkog razvoja. Naši odnosi s Hrvatskom se i dalje razvijaju. Turska je svakako zainteresirana na svim platformama kako na europskoj tako i na svim razinama za skladan razvoj političkih odnosa”, kazao je turski predsjednik.

“U Hrvatskoj smo ponosni na naša ulaganja”

Nadalje je naveo gdje vidi zajedničke interese Turske i Hrvatske.

S povezivanjem unutar Europe postoje zajednički ciljevi kojima svi stremimo i oni se odnose na naše bilateralne odnose i reflektiraju se na naše gospodarske odnose. U trgovini, u razmjeni ulaganja, naša ekonomska suradnja je odraz dobre političke suradnje i pokazuje zajedničku volju za napretkom u tom smislu.  Na energetskom sektoru imamo uspješnu suradnju. Svi problemi naših poduzeća nastoje se riješiti na terenu. U Hrvatskoj smo ponosni na naša ulaganja i podržavamo ih kao država na određeni način i to smatramo da je od zajedničke koristi. Imamo i suradnju na području obnovljivih izvora energije, a tu su potrebna i dodatna istraživanja. Važna je i naša vojna suradnja. S Turskom Hrvatska ima odnose koje treba konkretizirati na raznim poljima”, rekao je Erdoğan.

“Ovaj susret je vjetar u leđa odnosima u regiji”

Erdoğan se osvrnuo i na geopolitičke probleme na Balkanu i Bliskom istoku.

Što se tiče borbe protiv terorizma, na istom smo geopolitičkom prostoru. Važno je promatrati razvoj događaja u BiH, pa smo u tom smislu usmjereni na napredak u području gospodarstva i razvoja društvenih odnosa u toj zemlji i tu je potreban sustav savjetovanja, koji ćemo razvijati u narednim mjesecima. Zajednička će se ministarstva naći na zajedničkoj platformi u tom smislu. Smatram posjet vrlo plodnim, korisnim i uspješnim. On je dao novi vjetar u leđa našim zajedničkim odnosima, ali i razvoju ne samo bilateralnih, nego i odnosa u regiji”, zaključio je turski predsjednik.

Predsjednica se raduje budućim susretima s Erdoğanom

Hrvatska predsjednica ocijenila je službeni posjet Turskoj vrijednim zbog daljnjeg razvoja bilateralnih odnosa te razgovora o temama od zajedničkog interesa ustvrdivši da Hrvatska i Turska imaju izvrsne odnose.

Nemamo otvorenih pitanja, ali imaju prostora za dodatno poboljšanje, osobito na području gospodarstva, trgovine, investicija. Posjet Erdoğana Zagrebu osnažio je naše odnose. Radujem se našim sljedećim susretima, nadam se da će se trgovinska razmjena još ojačati. Rekli ste u Zagrebu da će se povećati na milijun eura. Vidim povećan broj turskih turista, ali mislim da su mogućnosti puno veće. Koristim ovu priliku da pozovem turski narod da posjeti Hrvatsku. Vidjeli smo i investicije u energetskom sektoru. Tu je i odluka HGK da otvori ured u Istanbulu, koji će biti otvoren ove godine. Postoji veliki potencijal za industriju prerade mesa, jer turske tvrtke imaju halal certifikat, a naše tvrtke su nastrojene prema turistima islamske vjere”, kazala je predsjednica Grabar Kitarović.

Hrvatska i Turska podupiru put BiH u EU

Posebno se zahvalila turskom kolegi što, kako je rekla, shvaća potrebu da Hrvatska i Turska budu promotori procesa u BiH koji će tu zemlju približiti napretku na dobrobit svih građana i omogućiti joj članstvo u EU.

“Želim naglasiti važnost sva tri konstitutivna naroda u BiH i potrebu da se nastavi s ustavnom reformom, što će osigurati budućnost svih triju naroda i budućnost BiH, koja će biti prosperitetna i koja će imati mogućnost nastavka pregovora s EU što je prije moguće. Mi se veselimo tome što ćemo susjedima pružiti svu pomoć u tom putu. Članstvo u Sjevernoatlantskim integracijama put je za sve susjedne zemlje u Jugoistočnoj Europi, a Hrvatska će tim zemljama omogućiti svu pomoć. Dogovor koji su postigli EU i Turska 2016. godine i činjenice da Turska poštuje i poštovala je taj dogovor kazuje da moramo rješavati korijenske probleme tih pitanja i osigurati bolji život”, kazala je predsjednica zaključno poručivši kako bi sljedeći puta voljela posjetiti neki od izbjegličkih centara u Turskoj.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj