NEPOZNATI CHAPLIN: Hollywood ga pamti kao filmskog velikana i velikog zavodnika!

Nezaboravni majstor svog zanata, najveća zvijezda nijemog filma Charlie Chaplin, iza sebe ostavio je jedanaestero djece, četiri braka i neprocjenjivu baštinu sedmoj umjetnosti – filmu. Umro je na Božić 1977., u 88. godini života, a nakon pogreba njegovo tijelo ukrali su emigranti.

Gledate li stalno u pod, nikad nećete vidjeti dugu – životni je moto kojim se vodio Charlie Chaplin, nikad zabo­ravljena zvijezda nijemog filma, koji je umro na Božić prije 39 godina.

Taj filmski virtuoz i danas nadahnjuje ljude prenoseći im poruku kako je smijeh jedini lijek za sve probleme s kojima se suočavaju. I samog Chap­lina često su pogađale mnoge životne nedaće, no zahvaljujući vedrom duhu, nije želio odustajati od snova, pretvarajući svoje patnje u ironiju i smijeh. Njegov lik Skitnice zauvijek je promijenio lice filmske umjetnosti, a na sâm spomen Charlieja Chaplina svi će se odmah sjetiti lutalice u uskom kaputu, prevelikih hlača i cipela čiji su zaštitni znak bili potkresani brkovi, polucilindar i bambusov štap.

Slavni Britanac rođen je 16. aprila 1889. u Londonu kao Char­les Spencer Chaplin, a njegovi roditelji koji su se razveli kad su mu bile tri godine, bili su zabav­ljači u kabareu. Otac Charlesa Chaplina, inače romskog porijekla, bio je alkoholičar, vr­lo je rijetko komunicirao sa sinom, a svoju je porodicuj napustio nedugo nakon sinova rođenja.

Osim što je tokom života imao brojne afere, bio je i četiri puta u braku te je imao 11-ero djece. Supruge Charlieja Chaplina bile su i po 30 godina mlađe od njega.

S Ednom Purviance koja je glumila u njegovim filmovima bio je u vezi dvije godine. Nakon nje, Chaplin se zaljubio u dječju glumicu Mildred Harris, koju je i oženio, jer je mislio da je trudna. Ona je imala samo 16 godina. Iako se prva trudnoća pokazala lažnom, Mildred mu je kasnije ipak rodila sina Normana Spencera Chaplina, koji je umro kao dijete. Brak je propao nakon dvije godine, jer je Charlie tvrdio da je Mildred imala lezbijsku aferu s glumicom Allom Nazimovom. Ona je pak rekla da je on seksualni ovisnik.

Nije dugo trebalo da se umjetnik ponovno zaljubi. Zaprosio je poljsku glumicu Polu Negri, ali do braka nikad nije došlo. Par je često  prekidao te se javno mirio. Navodno je s njom bio samo zbog publiciteta, jer je sve svoje druge veze pokušavao održati diskretnima.

Njegova druga supruga bila je meksičko-američka glumica Lita Grey, koja je imala 16 kada se udala za 35-godišnjeg Chaplina 1924. godine. Upoznali su se na snimanju filma “Mališani”. Imali su dvoje djece, sinove Charlesa Jr. i Sydneya, no ubrzo su se razveli. Brak im je navodno bio katastrofa, jer su se stalno svađali.

Chaplin je nakon nje imao dvije kraće veze s Georgiom Hale i Mayom Reeves. Godine 1932. glumac je započeo vezu s Paulettom Goddard, koja je s Chaplinom snimila dva filma “Moderna vremena” i “Veliki diktator”. Bili su u vezi osam godina, a ona je većinom živjela u njegovu domu na Beverly Hillsu. Nakon prekida, Chaplin i Goddard su javno potvrdili kako su se tajno vjenčali 1936. godine.

Nakon Paulette, Chaplin je imao avanturu s Joan Berry. Veza se pokazala noćnom morom za njega, jer nakon što je 1943. Joan dobila dijete, tužila ga je zbog očinstva. Iako su krvni testovi pokazali da Chaplin nije otac Berrynog djeteta, testovi tada nisu bili dokaz na sudu pa mu je naređeno da mora uzdržavati dijete. Ta nepravda je kasnije čak  dovela do promjene u kalifornijskom zakonu pa su testovi postali dokaz na sudu. Federalni tužitelji su ga optužili i za ropstvo u vezi Berryjeve 1944., ali je oslobođen optužbi. Chaplinov imidž u Americi bio je teško narušen ovim senzacionalnim suđenjima. Berry je pak institucionalizirana 1953. nakon što je pronađena kako hoda bosa ulicama i  mrmlja: “Ovo je čarolija.”

Poslije bezbroj veza i niza problema, Chaplin je sreću našao s Oonom O’Neil, kćerkom pisca Eugenea O’Neilla. Vjenčali su se 1943. godine. Charlie je imao 54, a ona 18 godina. Njen otac brak nije odobrio te je prekinuo sve kontakte s njom. Par je bio u dugom i sretnom braku u kojem su dobili osmero djece: sinove Christophera, Eugenea i Michaela Chaplina te kćerke Geraldine, Josephine, Jane, Victoriju i Annette-Emilie. Oona je nadživjela Chaplina za 14 godina, ali su joj posljednje godine bile nesretne, jer ju je tuga zbog njegove smrti odvela  prema alkoholizmu. Umrla je od raka gušterače 1991.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj