POZITIVNI POMACI: Sjeverna Koreja će poslati visoku delegaciju na ZOI u Južnu Koreju

Sjeverna Koreja će poslati reprezentaciju na Zimske olimpijske igre (ZOI) koje će od 9. do 25. februara biti održane u Južnoj Koreji.

Ovu informaciju objavilo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje nakon prvog dijela sastanka delegacija dviju Koreja, prvom od 2015., koji se održava u demilitariziranoj zoni, u pograničnom sjevernokorejskom gradiću Panmundžomu.

Što se tiče Pjongčanga, Sjeverna Koreja je poručila da će poslati visoku delegaciju, sportiste koji će predstavljati Olimpijski odbor Narodne Republike, navijačku grupu, umjetničku trupu, grupu posjetilaca, demonstracijsku tekvando ekipu i grupu novinara – izjavio je po završetku prvog dijela pregovora doministar Hae-sung Čun (Chun).

Pregovori su održani iza zatvorenih vrata, iako je vođa sjevernokorejskog pregovaračkog tima Son-gvon Ri (Son-gwon) predložio da predstavnici medija budu prisutni razgovorima. U konačnici delegacije su dogovorile nastavak razgovora bez prisustva novinara.

Predstavnici sjevernokorejske delegacije na svojim odijelima imaju značku s likovima njihovih bivših vođa Kim Il Sunga i Kim Jong Ila, dok južnokorejska strana na svojim značkama ima južnokorejsku zastavu i logo ZOI u Pjongčangu.

Južnokorejska strana predložila je nastavak pregovora o vojnim pitanjima na kojima bi se raspravljalo o sprečavanju slučajnih sukoba.

 Izrazili smo potrebu za što skorijim nastavkom dijaloga i mirnim dogovorom, koji bi uključivao denuklearizaciju, a temeljio bi se na međusobnom uvažavanju dviju država i saradnji u zaustavljanju aktivnosti koje podižu tenzije na Korejskom poluotoku – rekao je doministar Hae-sung Čun.

Pregovori bi trebali biti nastavljeni u poslijepodnevnim satima po lokalnom vremenu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj