SIN IZRAELSKOG PREMIJERA RAZOTKRIO OCA: ‘Čovječe, moj stari je sredio za vas posao od 20 milijardi dolara…’

Odvjetnici izraelskog premijera Benjamina Netanayhua pokušali su spriječiti objavljivanje audiovrpce na kojoj je Netanyahuov sin Yair spomenuo kako je njegov otac pomogao progurati dogovor vrijedan 20 milijardi dolara koji će koristiti naftnom tajkunu, piše Guardian.

Bogati prijatelji

Snimka razgovora, koji se dogodio ispred striptiz kluba, tek je posljednji u nizu dokaza povezanosti Netanyahuove obitelji s bogatim tajkunima, koji su do sada rezultirali s dvije istrage o korupciji premijera. Izraelska televizija navodi kako glasovi na snimci pripadaju Yairu Netanyahuu i Oriju Maimonu, sinu naftnog tajkuna Kobija Maimona, vlasniku dionica Isramcoa, koji posjeduje naftna polja Tamar.

Izvještaj navodi da su Yair i prijatelji, u pratnji agenta sigurnosti i vozača, išli od jednog do drugog striptiz kluba. Mladić se može čuti kako se svađa s prijateljem Maimonom oko novca, 400 šekela (720 kuna) dok napuštaju klub. “Čovječe, moraš mi pomoći. Moj stari napravio je sjajan dogovor za tvog starog, borio se, borio se u Knessetu (izraelski parlament) za to, čovječe!”, čuje se na snimci. “Čovječe, moj stari je sredio za vas posao od 20 milijardi dolara, a ti mi ne možeš dati 400 šekela?”, nastavio je. Snimka je navodno nastala još 2015. u vrijeme kada je Izrael bio usred političke kontroverze u vezi novootkrivenih nalazišta prirodnog plina i prava na bušotine.

S vladinim agentima i autom po striptiz klubovima

Ono što je prouzročilo najjače reakcije u Izraelu je činjenica da je agent državne sigurnosti vladinim autom vozao Netanyahuovog sina i njegove prijatelje po striptiz klubovima. Sigurnosna pratnja za Netanyahuovu djecu već je sama po sebi kontroverzna. Iako je Yair, kojemu je sada 26 godina, već poznat po grubom i bahatom ponašanju, njegova izjava, bila ona točna ili ne, isto je prouzročila javnu sablazan u Izraelu zbog izrazito bliskih odnosa između obitelji Netyanyahu i bogatih poslovnjaka.

Objavljivanje snimke došlo je u vrlo nezgodnom trenu za Benjamina Netanyahua, koji čeka rezultate dvije istrage o korupciji, od kojih se jedna odnosi na dobivanje darova od bogatih dobročinitelja. Ta istraga, znana i kao Slučaj 1000, odnosi se na australskog milijardera Jamesa Packera, gdje se posebno istražuju njegovi odnosi s Yairom Netanyahuom. Zabrinutost javnosti zbog sporog napretka istrage rezultirala je tjednim antikorupcijskim demonstracijama u kojima se traži ostavka Netyanahua.

Pokušaj cenzure

Odvjetnik obitelji Netanyahu Yossi Cohen poslao je hitno pismo Izraelskoj televiziji u ponedeljak zahtijevajući da se ne objavi sadržaj snimke. Naveo je kako se radi o “lovu na vještice” čiji je cilj potkopati premijera. “Vaš lov na vještice dosegao je nov i izuzetno nizak nivo objavom stvari koje su spomenute u šali prije dvije i pol godine, između dvoje mladih ljudi koji su pili alkohol”, navodi se u izjavi.

Prošle je godine Yair Netanyahu dobio neočekivanu pohvalu američkih neonacista, uključujući i ekstremno desnu web stranicu Daily Stormer nakon što je na društvenim medijima objavio meme u kojem se napada milijarder George Soros, koji zajedno s čovjekom gušterom kontrolira tri izraelska političara neprijateljski nastrojena prema obitelji Netanyahu.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj