DW: SAD kupuju ruski gas, a EU – ne smije?

Rusija je glavni svjetski izvoznik zemnog gasa. Moskva je decenijama bila zavisna od gasovoda koji su sa sjevera zemlje ili iz Sibira sprovodili gas u Zapadnu Evropu. Njima se u poslovanju još uvijek služi prije svega Gazprom. No, u tome uvijek učestvuje više zemalja pa se javljaju sporovi. Kremlj pokušava da smanji tu zavisnost i sada posebno polaže na tečan gas. Tu se posebno angažuje drugi po veličini proizvođač gasa Novatek. Šef firme Leonid Mihelson važi kao najbogatiji čovjek u Rusiji.

LNG Tanker (Getty Images/J.Press)

Talas hladnoće kao razlog?

Novatek već godinama eksploatiše gas na poluostrvu Jamalu. Njegov udio u projektu Jamal LNG je 60 odsto, a u tome učestvuju i francuski koncern Total i kineski investitori. Ovih dana se u udarnim vijestima piše o tome da je ruski tečni gas preko jednog francuskog preprodavca prvi put izvezen u SAD. Baš u SAD! Vašington čini sve kako bi oteža izvoz ruskog gasa u Evropu. I sada sam kupuje ruski gas?

Ta okolnost, međutim, nije toliko spektakularna koliko na prvi pogled izgleda. Činjenica je da je talas hladnoće u SAD nakratko doveo do povećanja cijena energije. Zbog naleta hladnog vremena, Americi je odjednom potreban tečan gas pa ga kupuje na svjetskom tržištu. „U tome nema ničeg političkog”, objašnjava Svjatoslav Bik iz moskovskog trusta mozgova Analitički centar za vladu Ruske Federacije.

Potrošači bi mogli da izvuku korist

Za Rusiju i druge zemlje je u pravilu teško da izvoze u SAD; „Cijene su tamo niske jer Amerikanci i sami imaju dovoljno gasa”, kaže Bik. Moguće je da će Amerikanci i ubuduće da uvezu poneki tanker ruskog gasa. Ali, uvijek će se raditi o srazmjerno malim količinama, smatraju eksperti u Moskvi.

Mnogo je interesantnije kako se poslovanje sa energijom promijenilo u čitavom svijetu: dok je transport gasa uvijek kroz gasovode bio regionalnog karaktera, tankeri sa tečnim gasom su se pobrinuli da se taj posao sve više globalizuje. Konkurencija je sve oštrija. To je dobro za potrošače, jer tako cijene ostaju niske.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj