POSTAVLJAMO TEMELJE ZA PROŠIRENJE! Junker: Zapadni Balkan mora da sprovede reforme

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker kaže da zemlje Zapadnog Balkana zaslužuju EU perspektivu, da ona neće biti sprovedena u djelo za vrijeme njegova  mandata na čelu Evropske komisije, ali moramo, kazao je, postaviti temelje za to.

”Zemlje Zapadnog Balkana zaslužuju perspektivu pristupa EU. Ona neće biti sprovedena u delo za vrijeme mog mandata na čelu Evropske komisije, ali moramo postaviti temelje za to, a te zemlje moraju da se poduhvate neophodnih reformi da bi do pristupa uskoro moglo i da dođe”, izjavio je Junker u intervjuu za Dojče vele.

Junker je pohvalio Bugarsku što je približavanje Zapadnog Balkana EU navela kao jednu od najvažnijih tema svog predsjedavanja Vijećem EU.

”Bugarskoj vladi imamo da zahvalimo za važne korake koji su već učinjeni: samit o Zapadnom Balkanu koji se održava 17. maja će biti važan korak. Bugarska je prosto predodređena da gradi mostove među zemljama Zapadnog Balkana, jer poznaje taj region, kulturu i jezik – a i sama je uspješno prošla kroz proces proširenja EU”, zaključio je Junker.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj