RAZGOVARALI O SITUACIJI U IRANU: Bakir Izetbegović primio ambasadora Islamske Republike Iran Mahmouda Heidarija

Ambasador Heidari informisao je gospodina Izetbegovića o trenutnoj situaciji u Iranu i razvoju događaja nakon demonstracija u ovoj zemlji.

Iranski ambasador istakao je da su posljednji događaji okončani iskazivanjem masovne podrške građana vladi i političkom rukovodstvu Irana. Napomenuo je da iranski zakoni i praksa dozvoljavaju mirne proteste, što predstavlja zagarantovano pravo na ispoljavanje različitih mišljenja.

Prema riječima iranskog ambasadora, mirni protesti su pod uticajem neprijateljske emigracije prerasli u nasilne demonstracije, što je dovelo do pogibije dvadeset osoba i paljenja vladinih zgrada u provincijama, zbog čega su morale intervenisati policijske snage.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović iskazao je punu podršku stabilnosti i prosperitetu Irana.

Razgovarano je i o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Irana, s posebnim osvrtom na stvaranje boljih pretpostavki za unaprijeđenje ekonomske saradnje.

Izetbegović sa ambasadoricom SAD-a: Pronaći rješenje za promjene izbornog zakona

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je danas ambasadoricu SAD-a u BiH Morin Kormak.

Kako se navodi u saopštenju iz Kancelarije člana Predsjedništva BiH, sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i saglasili se da je neophodno u što skorije vrijeme pronaći prihvatljiva rješenja za izmjene Izbornog zakona.

Izetbegović je naglasio da je izmjenama izbornog zakonodavstva potrebno osigurati ravnopravnost svih naroda, ali i svih građana na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, kako bi svako mogao birati i biti biran.

Tokom razgovora podcrtana je i važnost vladavine prava i potreba da pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini bude funkcionalan, efikasan i oslobođen svih političkih uticaja, što bi u budućnosti trebao biti jedan od prioriteta.

Sastanku je prisustvovao i zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Kaldoun Sino.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj