TRUMP NEOČEKIVANO DOLAZI NA SVJETSKI EKONOMSKI FORUM: Prvi američki predsjednik koji ide u Davos nakon gotovo 20 godina

Prvi i posljednji američki predsjednik koji je sudjelovao na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu bio je Bill Clinton, koji je bio ondje 2000. godine. Ronald Reagan nekoliko je puta sudjelovao video vezom, a Bush stariji i mlađi i Barack Obama nikada.

Donald Trump izravno će prenijeti svoju populističku poruku svjetskoj političkoj i poslovnoj eliti krajem mjeseca u Davosu, kao prvi američki predsjednik koji će sudjelovati na Svjetskom gospodarskom forumu nakon gotovo dva desetljeća.

Predstavit će svoju agendu ‘Prvo Amerika’

Trump, koji je pobijedio na predsjedničkim izborima s nacionalističkom platformom “Prvo Amerika”, pojavit će se na godišnjem festivalu globalizma u Švicarskoj i ondje ponuditi neka svoja stajališta, priopćila je Bijela kuća. “Predsjedniku je drago na prigodi da svjetskim čelnicima prezentira svoju agendu Prvo Amerika”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders u utorak. “Nestrpljivo očekuje ovogodišnji Svjetski gospodarski forum kako bi promovirao svoju politiku za jačanje američkih tvrtki, američke industrije i američkog radnika”, dodala je.

Iako se čini da je ovaj sastanak nekompatibilan s Trumpovom politikom, Bijela kuća inzistira da će njegova poruka u Davosu biti ista kakva bi bila u Washingtonu. Međutim, nejasno je kako će pristaše poretka temeljenog na globalnim pravilima reagirati na Trumpovo promoviranje trgovine po pravilu Prvo Amerika. “Pojavljuje se pitanje hoće li on pokušati ishoditi odobravanje okupljenih u Davosu ili će iskoristiti svoj govor kako bi ih šokirao s protuglobalizacijskom retorikom koju voli koristiti kod kuće”, rekao je Scott Mulhauser, bivši tajnik američkog veleposlanstva u Pekingu.

Američki predsjednici izbjegavali forum u Davosu

Otkako je preuzeo dužnost predsjednika u siječnju 2017. godine, Trump je poništio ili zatražio ponovno ugovaranje niza trgovinskih sporazuma koji podupiru globalnu trgovinu. Američki predsjednici redovito su izbjegavali forum u Davosu jer nisu željeli da ih se poistovjećuje sa slikom politike i bogatstva koje Davos okružuje. Prvi i posljednji američki predsjednik koji je sudjelovao na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu bio je Bill Clinton, koji je bio ondje 2000. godine. Ronald Reagan nekoliko je puta sudjelovao video vezom, a Bush stariji i mlađi i Barack Obama nikada.

Forum u Davosu smatra se jednim od najvažnijih okupljanja svjetskih čelnika, intelektualaca, javnih ličnosti i poslovnih ljudi. Ovaj, koji će se održati od 23. do 26. siječnja, bit će 48. po redu. Prema najavi na službenoj internetskoj stranici, program, inicijative i projekti skupa 2018. bit će usredotočeni na “izgradnju zajedničke budućnosti u podijeljenom svijetu”. Na dnevnom redu naći će se brojni globalni izazovi: od migrantske krize, tehnološke revolucije, progona muslimana Rohindža u Mjanmaru, situacije u Siriji, buduće uloge Indije do novog svjetskog poretka i klimatskih promjena.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj