ZBOG PRISUSTVA PREDSJEDNIKA JUŽNE OSETIJE U BANJOJ LUCI: Gruzija uputila diplomatsku notu BiH

BiH i Gruzija imaju dobre i prijateljske odnose zasnovane na uzajamnom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH nakon što je Gruzija uputila BiH diplomatsku notu u vezi sa dolaskom delegacije Južne Osetije u BiH.

Image result for gruzija zastava

 

S obzirom da je problem samoproglašenja nezavisnosti gruzijske pokrajine Južne Osetije otvoreno pitanje za koje se nadamo da će dvije strane naći rješenje, BiH zauzima stav nemiješanja u unutrašnja pitanja drugih država i izražava nadu da će problemi biti riješeni mirnim putem i posredstvom dijaloga strana koje imaju suprotstavljena gledišta“, ističe se u saopštenju.

Iz MIP-a navode da ovom ministarstvu nije bio službeno najavljen dolazak delegacije Južne Osetije, niti je na bilo koji način bilo obaviješteno ili uključeno u njen dolazak i boravak.

Odgovor na notu Gruzije biće pripremljen u skladu sa prethodno navedenim navodima i u skladu sa pozitivnom diplomatskom praksom očuvanja prijateljskih bilateralnih odnosa dvije zemlje“, dodaje se u saopštenju.

Iz MIP-a je najavljeno da će ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak sutra u Banjaluci održati konferenciju za medije u vezi sa posjetom delegacije Južne Osetije BiH, te sastankom sa ministrom inostranih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom u Budimpešti.

Konferencija za novinare biće održana u kabinetu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Predsjednik Južne Osetije Anatolij Bibilov predvodi delegaciju Južne Osetije u zvaničnoj posjeti Republici Srpskoj, gdje su, između ostalog, prisustvovali manifestacijama obilježavanja 9. januara, neustavnog ‘Dana RS-a’.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj