FARAGE PREDLAŽE JOŠ JEDAN REFERENDUM O BREXITU: ‘Time bismo zauvijek začepili usta svima koji se sada žale zbog rezultata’

Nigel Farage poziva na drugi referendum o Brexitu. Rekao je da Velika Britanija mora jednom zauvijek ‘ubiti’ argument o tome izlazi li iz Evropske unije ili ne. Bivši vođa UKIP-a rekao je da bi drugi referendum spriječio one koji žele ostati da se žale zbog rezultata.

Image result for nigel farage pics

‘Predomišljam se oko ovoga. Sigurno je da se Clegg, Blair i Adonis nikad, nikad neće predati. Nastavit će se žaliti i tužiti tokom cijelog ovog procesa. Tako da, možda dolazim do točke u kojoj razmišljam da bismo trebali imati drugi referendum o članstvu u Evropskoj uniji’, rekao je Farage.

‘Ako se bude održao drugi referendum o članstvu u EU, postotak ljudi koji bi glasovao za izlazak iz EU bio bi mnogo veći nego prošli puta i mogli bismo konačno završiti cijelu stvar, a Blair bi nestao u potpuni zaborav’, rekao je Farage, piše Business Insider.

Bez obzira na ove doskočice Faragea, situacija u Velikoj Britaniji povodom Brexita nije nimalo blistava.

Sve više Britanaca traži francusko državljanstvo

Broj britanskih državljana koji traže državljanstvo Francuske povećao se deset puta u posljednje tri godine, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova. U saopštenju se dodaje da je 386 Britanaca zatražilo francusko državljanstvo 2015. godine, 1.363 naredne godine i 3.173 2017. godine.

U istom periodu, broj britanskih državljana koji su dobili državljanstvo Francuske povećan je sa 320 na 1.518, piše danas britanski “Gardijan”. 

Francuski list “Figaro” objavio je da je mnogo aplikanata motivisano željom da se izbjegnu redovi na aerodromima, na Lamanšu i terminalima “Evrostara”, ili da se osiguraju prava na zdravstvenu zaštitu i socijalne beneficije nakon što Britanija napusti EU.

Motivacija da se ostane ‘Evropljanin’

Fiona Muženo, Britanka koja vodi konsultantsku agenciju za migrante u Francuskoj, rekla je da prošle godine imala više od 20 zahtjeva za naturalizaciju, od kojih su mnogi motivisani željom da zadrže državljanstvo u Evropi.

“Praktična pitanja jesu važna za naše klijente, ali u većini slučajeva motivacija je da se ostane Evropljanin”, rekla je ona.

Ona je rekla da mnogi od njih nisu mogli da glasaju na referendumu i da mnogi osjećaju strah zbog Brexita i da su izdani.

“Francuska je za njih od suštinske važnosti jer tu žive, ali osim Francuske oni ne žele da napuste Evropu”, rekla je ona.

“Gardijan” je u oktobru objavio da je najmanje 17.000 Britanaca zatražilo državljanstvo neke članice EU nakon referenduma o Brexitu.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj