KATAR TRAŽI MEĐUNARODNU ARBITRAŽU: Blokada traje od juna 2017.

Katar traži međunarodnu arbitražu kako bi se okončala blokada koju su mu uvele tri zaljevske susjedne zemlje i Egipat, javila je u četvrtak Katarska novinska agencija (QNA).

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Lulwah al-Khater objavila je to u srijedu, nekoliko dana nakon što se u izvještaju UN-a navodi da je blokada Katara pod saudijskim vodstvom “arbitrarna i ima negativne posljedice po ljude u regiji”.

– Izvještaj tehničke komisije Ureda visokog komesara za ljudska prava (OHCHR), kao neutralnog tijela, je zadovoljavajući, sveobuhvatan i uključuje bitne elemente – navodi QNA izjavu al-Khater.

Glasnogovornica je kazala kako je izvještaj UN-a dokazao da je blokada pod saudijskim vodstvom usmjerena isključivo protiv katarske vlade. Također je naglasila da se Katar još nada rješenju krize putem dijaloga i diplomatskih kanala.

U junu su Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat prekinuli diplomatske veze s Katarom, optužujući ga da podržava terorizam. Katar negira sve optužbe, prenosi Xinhua.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj