MAĐARI U RUMUNIJI ZATRAŽILI AUTONOMIJU! Premijer im zaprijetio: Ako se zavijori mađarska zastava i vi ćete na njoj

Mađarska je danas pozvala ambasadora Rumunije u Budimpešti kako bi izrazila nezadovoljstvo izjavom rumunskog premijera Mihaja Tudosea u kojima je on naizgled fizički prijetio etničkim Mađarima koji u Rumuniji traže autonomiju, prenosi Rojters.

Image result for prime minister romania mihai tudose

Navodi se da je Tudose reagovao na rezoluciju koju su potpisale političke grupacije etničkih Mađara i u kojoj se poziva na autonomiju u dijelu Rumunije gdje oni čine značajan dio populacije.

– Poručio sam im da, ukoliko se zastava Sekelja (Szeklers) zavijori iznad tamošnjih institucija, oni će se zavijoriti uz tu zastavu. Autonomija za Sekelje ne dolazi u obzir. Jedno je dok oni pevaju u svom dvorištu, ali su stvari iz pravnog ugla veoma jasne – kazao je Tudose privatnoj rumunskoj televiziji “Realitatea”.

Rojters navodi da Sekelji čini veliki dio populacije etničkih Mađara koji žive u rumunskom regionu Transilvanija.

Tudose je izjavu dodatno pojačao porukom koju je sinoć objavio na Fejsbuku, ne pominjući pritom televizijski intervju.

– Kao Rumun i premijer, odbijam bilo kakav dijalog koji se tiče autonomije dijela Rumunije. To bi bilo suprotno ustavu ove zemlje koji od prvog reda (rečenice) garantuje jedinstvo i nedjeljivost rumunske države – naveo je Tudose na ovoj društvenoj mreži.

Rojters navodi da je zvanična Budimpešta podržavala težnje za autonomijom etničkih Mađara i da su mađarski političari bijesno reagovali na reči predsjednika rumunske vlade.

MTI prenosi da je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto danas kazao da su Tudoseovi “komentari u kojima on praktično prijeti predstavnicima… jedne nacionalne zajednice pogubljenjem u potpunosti neprihvatljivi” i da rumunski premijer mora da “smiri situaciju”.

Rojters podsjeća da je mađarski premijer Viktor Orban, koji će na parlamentarnim izborima 8. aprila pokušati da osvoji novi mandat, dodijelio državljanstvo Mađarske etničkim Mađarima u susjednim državama ubrzo nakon što je preuzeo vlast 2010. godine.

AP navodi da se prava oko 1,2 miliona etničkih Mađara u Rumuniji, uključujući oko 700.000 Sekelja u istočnoj Transilvaniji, već decenijama nalaze u centru političkih sukoba dvije zemlje.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj