SVIJET ČEKA NA NAS, ZAJEDNO SA FRANCUSKOM U NOVI POČETAK EVROPE! CDU i SPD postigle načelni dogovor o novoj njemačkoj vladi

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je u petak “nov početak” u Evropi pošto su njena Hrišćansko demokratska unija i Socijaldemokratska partija postigle načelni dogovor o novoj njemačkoj vladi.”Svijet ne čeka na nas, potreban nam je nov početak u Evropi”, rekla je kancelarka na konferenciji za novinare u Berlinu.

Ona je dodala da će “Njemačka pronaći rješenja s Francuskom” vezano za prijedloge za “obnovu Evrope” koje je iznio predsjednik Francuske Emmanuel Macron. Njemačka kancelarka je rekla i da je za načelni dogovor bio potreban kompromis obje strane.

Poslije 24-časovnih pregovora, lider socijaldemokrata Martin Šulc je izjavio da će dogovor koji je postignut doprinijeti njemačkoj infrastrukturi, osnažiti porodice, škole, staračke domove i druge dijelove društva. “Mislim da smo postigli izvanredne rezultate”, rekao je Šulc.

U četvrtak je bio posljednji dan pregovora o formiranju koalicije na kojima je trebalo da se pokrenu osjetljiva pitanja migrantske politike, zdravstva i finansija. U pregovorima je učestvovao i Horst Zehofer, lider CSU, dugogodišnjeg koalicionog partnera Hrišćansko demokratske unije.

U završnom dokumentu, u koji je uvid imao AFP, posebno je predviđeno da buduća koaliciona vlada sarađuje sa Francuskom kako bi “ojačala” i “reformisala” zonu eura. Također je postignuta saglasnost da se godišnji broj tražilaca azila u zemlji ograniči na između 180.000 i 200.000, što su željeli konzervativci.

Načelni dogovor koji je postignut u toku dana treba da potvrde upravni odbori Hrišćansko demokratske unije Angele Merkel i Socijaldemokratske partije.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj