TUSK NA INAUGURACIJI BUGARSKOG PREDSJEDANJA UNIJOM: ‘Povijest Balkana je zanimljivija od Igre prijestolja, iako nema zmajeva’

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je na inauguraciji bugarskog predsjedanja EU u četvrtak u Sofiji usporedio zapadni Balkan s tv-serijom “Igra prijestolja”, ali bez zmajeva. U govoru na bugarskom je Tusk, bivši poljski premijer spomenuo prioritete novog rotirajućeg predsjedništva, a to su europska perspektiva zapadnog Balkana tj. zemalja bivše Jugoslavije i Albanije.

“Povijest Balkana je dramatičnija i zanimljivija od scenarija ‘Igre prijestolja’ iako nema zmajeva”, rekao je u slikovitom govoru punom anegdota i povijesnih referenci. “Željeli bismo da sadašnjost i budućnost Balkana manje sliče dramatičnim filmovima. Ljudi te regije zavrjeđuju stabilnost i blagostanje”, naglasio je.

On je pohvalio napredak, hrabrost i odlučnost koji su doveli do europskih uspjeha Bugarske. “Nitko vam ništa nije poklonio. Vi ste zaslužni za taj povijesni zaokret”, naglasio je Bugarima, najsiromašnijim članovima EU koji su i među najvećim euro-optimistima.

Tusk je rekao da je uvjeren u učinkovitost bugarskog predsjedanja koje je počelo u siječnju i namignuo premijeru Boiku Borisovu, bivšem treneru karatea. “S premijerom koji unosi strah u kosti bilo kojem protivniku ćete uspjeti”,  zaključio je.

Prosvjedi tijekom inauguracije

Bugari su u četvrtak prosvjedovali u Sofiji tražeći bolji životni standard i kritizirajući korupciju tijekom inauguracije bugarskog predsjedanja Europskom unijom.

Ekolozi, proruske i anti-europske skupine, branitelji ženskih prava, policajci i umirovljenici su tražili tijekom desetak raznih skupova organiziranih tijekom dana povišenje plaća i mirovina.

Samo su policajci postigli cilj, jer im je premijer Bojko Borisov pristao dodijeliti 100 milijuna leva (50 milijuna eura) za povišenje plaća. Mala skupina prosvjednika koji se protive NATO-u i EU su se okupili kako bi zapalili europsku zastavu i skandirali “NATO van”, stajalište koje dijele malobrojni Bugari, uglavnom najentuzijastičniji članovi Europske unije.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj