MISTERIOZNI KULT EGZORCISTA UZBURKAO VATIKAN: Radimo na tome da papa Franjo ‘nestane’

Iako Plinio Korea de Oliveira, nekadašnji vođa ultradesničarske organizacije “Tradicija, porodica i imanje” koja djeluje u Rimu, odavno nije među živima, njegovi sljedbenici su nastavili  s njegovim praksama.


De Oliveira je u Rim došao šezdesetih kako bi propovijedao protiv sazivanja Drugog vatikanskog sabora, s kojim je počela era pokušaja Katoličke crkve da se modernizuje. On je još tada govorio da je to “trenutak u historiji koji je tužan kao i onaj kada je Isus umro”.

Iza njega je navodno ostao kult sledbenika, katoličkih egzorcista u Brazilu, koji ga posebnim kanalima “kontaktiraju” i slave. Sam Oliveira je bio u paktu s đavolom – tako barem vjeruju njegovi sljedbenici, koji tvrde da njihov preminuli vođa utiče na stvari poput klimatskih promjena, ali i da radi na tome da papa Franjo umre.

O ovome piše i Andrea Tornieli na blogu Vatican Insider, a objavio je i više članaka o ovom kultu egzorcista i njihovim vjerovanjima. On tvrdi da kult vjeruje da bi Katolička crkva dobila konzervativnijeg vođu kad bi se riješili sadašnjeg pape. Nakon što je Oliveira umro 1995. godine, kult se podijelio u dvije grupe. Prva je ova koja se nada smrti pape Franje i uopšte se protivi njegovom načinu vođenja Crkve, a podržava ih grupa američkih kardinala.

Druga je grupa poznata kao “Heralds of the Gospel”, koju je osnovao monsinjor Žoao Skonjamiljo Kla Dias, i predstavljaju kult obožavanja. Dias je bio vođa egzorcista koji u tajnosti praktikuju bizarne običaje u kojima pokušavaju da komuniciraju s đavolom. Navodno, umesto da isteruju đavola iz ljudi kao egzorcisti, oni pokušavaju da ga prizovu u ljude da bi preko njih mogli da stupe u kontakt s njim.

Ovakav način obožavanja đavola postao je problem crkvi, koja je prema pisanju Daily Beasta započela istragu nad ovim kultom, prije svega zbog navoda o tome da žele da se “riješe’ pape Franje.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj