NEKADAŠNJI LIDER SDP-a! Lagumdžija: Tokom samita OIC-a 2012. obavio sam umru (mali hadž), letjeli smo iznajmljenim avionom kompanije ‘Avaz’

“Svakako lijepa uspomena na vrijeme, život i rad na koji sam ponosan” – ovako je Zlatko Lagumdžija, bivši predsjednik SDP-a i ministar vanjskih poslova BiH, na svom Facebook profilu prokomentirao fotografije sa njegovog “malog hadža” otprije šest godina, koje je danas objavila Slobodna Bosna.

dnevnik.ba

Vanredni samit Organizacije islamske saradnje (OIC – Organisation of Islamic Cooperation) održan je za Ramazan u augustu mjesecu 2012 g. na inicijativu saudijskog kralja Abdullah bin Abdulaziz al-Sauda povodom početka eskalacije snažne krize/rata u Siriji. Poziv na Samit sam dobio i tamo boravio kao ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine – napisao je Lagumdžija na Facebooku.

U vezi sa navodima Slobodne Bosne da je na ovaj put išao sa suradnicima te da je putovao privatnim avionom u vlasništvu Fahrudina Radončića, a da je let plaćen državnim novcem, Lagumdžija je napisao:

Na samit sam otišao koristeći iznajmljeni avion kompanije Avaz, a čije su usluge (lako provjerljivo) zbog rute kretanja bile daleko jeftinije i efikasnije u odnosu na standardne komercijalne letove koji su u tom trenutku bili raspoloživi. Dakle, ruta kretanja od Sarajeva do Meke je vodila preko Bejruta, radi sastanka sa našim diplomatama koji borave na Bliskom istoku i radi pomoći našim državljanima koji su se u tim trenucima nalazili u ratom obuhvaćenim područjima u Siriji ili bili na putu “spasa” skupa sa hiljadama drugih izbjeglica.

– Tačno je, boraveći na samitu OIC-a, kao gost kralja Abdullaha boravio sam u njegovom kompleksu koji se nalazi svega stotinjak metara od Velike džamije u Meki na čijem se centralnom mjestu nalazi Kaba. Kao i dio kolega iz drugih zemalja, prihvatio sam poziv domaćina da tokom OIC samita sa našim ambasadorom obavim umru – napisao je Lagumdžija.

Dodao je kako u tome “niko civilizovan ne bi trebao vidjeti ništa sporno, naprotiv”.

Također je tačno da se ovom činjenicom nisam služio u “političkom” životu, niti na ovaj način skupljao političke poene, što bi mnogi na mom mjestu činili ili čine i danas. Oduvijek sam imao pojačano gađenje prema lažnim moralistima i “multikulturalizmu” kojem je problem što sam bio u Meki, a istovremeno, na primjer, pozdravljaju kao dokaz sekularizma moj odlazak u Vatikan na ustoličenje novoizabranog Pape Franje – zaključio je Zlatko Lagumdžija.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj