LAVINA SE POKRENULA PRIJE 20 DANA: Probijen put kroz sedam metara visok snijeg u Alpima

Put kroz sedam metara visoke nanose snijega u francuskim Alpima je raščišćen, tako da se poslije sedam dana može prići selima koja su bila odsječena od svijeta.

Probijen put kroz sedam metara visok snijeg u Alpima

Snježna lavina je zatrpala put između Besansa i Boneval sur Arka nakon što je tu oblast pogodio neviđen snijeg. “Prošlo je 20 godina otkako smo u ovom području videli ovakvu lavinu”, rekao je Alen Duklo, stručnjak za takve lavine, prenosi “Jutarnji list”.

On je dodao da se to očekivalo s obzirom na količinu snijega koja je pala proteklih dana. U području Savoa za 36 sati palo je 1,8 metara snijega, a meteorolozi su padavine opisali kao one koje se vide jednom u 30 godina, piše BBC.

To je dovelo do prekida snabdijevanja strujom i haosa u saobraćaju, zaustavio skijanje i podigao opasnost od lavina na najveći mogući nivo u poslenjih deset godina.

Džon Bromel (39) nestao je u skijalištu Tignes u nedelju nakon što je otišao “da se spusti još jednom“ dok su napolju bili katastrofalni vremenski uslovi. Zbog opasnosti od lavina i gustog snijega potraga za njim je gotovo nemoguća.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj