PRVI KRUG PREDSJEDNIČKIH IZBORA: Broje se glasovi u Češkoj, Zeman vodi

Češki predsjednik Miloš Zeman vodi u prvom krugu predsjedničkih izbora sa 44,2 odsto glasova, javila je danas agencija Rojters, pozivajući se na prebrojane rezultate glasanja na 10,6 odsto izbornih jedinica. Na drugom mjestu je Jirži Drahoš, prozapadni akademik, sa 24,2 odsto, daleko ispred sedam preostalih predsjedničkih kandidata.

Ukoliko neki kandidat ne osvoji više do 50 odsto glasova u prvom krugu, kandidati sa najviše glasova idu u drugi krug koji je planiran za 26. i 27. januara, navodi Rojters. Ankete uoči izbora su pokazale da je favorit na izborima Zeman (73), ali da su male šanse da u prvom krugu premaši 50 odsto glasova, kao i da će se u drugom krugu suočiti sa mogućim snažnim protivnikom.

Njegov najozbiljniji protivnik je Drahoš (68), bivši šef Češke akademije nauka koji se zalaže za veću i dublju integraciju u Evropsku uniju “prve brzine”. Britanska agencija ukazuje da je Zeman poznat po oštroj kritici imigracije iz muslimanskih zemalja, povezujući ih sa bezbjednosnim pretnjama, a njegov reizbor oslikao bi euroskeptički stav većine Čeha i javno neprihvatanje migranata i izbjeglica.

On je, kako se navodi, za vrijeme svog predsjedničkog mandata, jačao odnose sa istočnim zemljama, poput Kine i Rusije, a zapostavio odnose sa zapadnim saveznicima. Kako je agencija ranije izvijestila, češki premijer Andrej Babiš podržat će aktuelnog predsjednika na predsjedničkim izborima. Prema njegovim rečima, Zeman je “čovjek koji se bori za nacionalne interese i ne boji se da svoj stav iskaže u Briselu”.

Iako je funkcija predsjednika više ceremonijalna, šef države ima važnu ulogu na to ko će formirati vladu, a kako se navodi, podrška Babiša Zemanu bila je očekivana jer je i Zeman podržao njega da formira vladu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj