TRUMP POSTAVIO ULTIMATUM ZA ‘POPRAVKU’ NUKLEARNOG SPORAZUMA: ‘Ili će katastrofalni propusti u ovom sporazumu biti ispravljeni, ili će se Sjedinjene Države povući’

Američki predsjednik Donald Trump dao je posljednju šansu iranskom nuklearnom sporazumu, ali je upozorio evropske saveznike i Kongres da moraju sarađivati s njim kako bi ispravili ”katastrofalne propuste” unutar tog sporazuma ili se suočiti s povlačenjem Sjedinjenih Američkih Država iz njega. On također želi da sporazum bude ojačan dodatnim klauzulama u roku od 120 dana.

”Unatoč mojim snažnim porivima, ja još ne povlačim Sjedinjene Američke Države iz iranskog nuklearnog sporazuma. Umjesto toga, izlažem dva moguća pravca naprijed: ili će katastrofalni propusti u ovom sporazumu biti ispravljeni, ili će se Sjedinjene Države povući”, rekao je Trump u saopćenju.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u objavi na Twitteru je odgovorio da se o tom sporazumu ne može ponovo dogovarati, te da je ovaj Trumpov stav ‘‘očajan pokušaj potkopavanja solidnog višestranog sporazuma”.

Iran ne prihvata izmjene sporazuma, odgovorit će na sankcije

U saopćenju koje je prenijela novinska agencija IRNA danas, Ministarstvo spoljnih poslova Irana je navelo da “neće prihavatiti nikakvu izmjenu sporazuma – ni sada ni u budućnosti”, prenosi Rojters. Kako prenosi agencija, Iran je istakao da će odgovoriti na sankcije koje su SAD uvele šefu pravosuđa te zemlje Ajatollahu Sadiku Laridžaniju.

SAD su uvele sankcije protiv 14 pojedinaca i firmi zbog, kako se navodi, kršenja ljudskih prava i podrške iranskom programu oružja, a među njima je i šef iranskog pravosuđa ajatollah Sadek Laridžani.

Američko ministarstvo finansija saopštilo je da je Laridžani, blizak saveznik vrhovnog iranskog vođe imama Ali Hamneija, “odgovoran za naređivanje, kontrolu i sprovođenje ozbiljnih kršenja ljudskih prava državljana Irana”, prenosi Rojters.

Moskva pokušava spasiti sporazum

Rusija je danas saopćila da bi Washington povlačenjem iz Sporazuma sa Iranom mogao načiniti ozbiljnu grešku, te da će Moskva naporno raditi da taj dogovor održi u životu.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov kritikovao je komentare američkog predsjednika Donalda Trampa koji je juče izjavio da SAD za sada neće uvoditi sankcije Iranu, ali da će se kasnije tokom godine povući iz sporazuma ukoliko ne budu promijenjeni uslovi dogovora.

– Postepeno dolazimo do zaključka da je Amerika donijela odluku ili je vrlo blizu njenog donošenja da se povuče iz Sporazuma sa Iranom. To bi mogla biti jedna od najvećih političkih grešaka Washingtona – smatra Rjabkov.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj