HILJADE DEMONSTRANATA NA ULICAMA BEČA: “Nećemo dozvoliti da nam državu preuzmu fašisti“

Najmanje 20.000 Austrijanaca okupilo se u subotu u centru Beča protestirajući protiv nove desne vlade. Organizatori su kazali kako nova koalicija Narodne stranke (OeVP) kancelara Sebastian Kurza i desničarske Slobodarske stranke (FPOe) Heinz-Christiana Strachea ima rasističke, ultradesničarske i neofašističke tendencije.

“Našu zemlju neće preuzeti ti novi fašisti”, vikao je tokom protesta Michael Genner, jedan od organizatora demonstracija.

Demonstranti su hodali prema gradskom Trgu heroja (Heldenplatz), a neki od njih nosili su transparente na kojima je pisalo “nikad više” a drugi su uzvikivali slogane poput “Izbjeglice treba da ostanu, istjerajte naciste”. Policija je objavila da se protest odvijao mirno.

Kurzov OeVP koji pripada političkom desnom centru u vladi je godinama obično u koaliciji sa Socijalno- demokratskom strankom lijevog centra. No napetosti između te dvije  stranke prošle su godine dovele do raspada suradnje, pa je Kurz sklopio savez s utradesičarskom strakom FPOe.

FPOe je u vladi bio od 2000. do 2005. i tada su mnoge zapadne zemlje bile zabrinute zbog skretanja Austrije udesno. Sada je međunarodna reakcija nešto prigušenija no lijevo orijentirani Austrijanci najavili su da će se boriti protiv nove vlade.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj