IZRAEL GA JE OKONČAO! Abas: Mirovni sporazum više ne postoji

Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je da je Izrael okončao privremeni mirovni sporazum Oslo o palestinskoj samoupravi potpisan 1993. godine.

Image result for mahmoud abbas

“Kažem da nema više Osla”, rekao je Abas na sastanku Centralnog savjeta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) sazvanog da se razgovara o odgovoru na priznanje predsjednika SAD Donalda Trampa da je Jerusalim glavni grad Izraela. “Izrael je okončao Oslo”, dodao je Abas, objasnvši da se moraju donijeti odluke za budućnost na tom sastanku.

O američkom priznaju Jeruslima kao samo izraelskog, Abas je rekao da je “Jerusalim skinut s dnevnog reda jednim brzim tvitom gospodina Trampa”. “Nećemo prihvatiti njegov sporazum. Sporazum decenije je postao šamar u lice decenije”, rekao je Abas, misleći na Trampovu najavu da će posredovati sklapanju konačnog sporazuma između dva naroda, prenijeli su izraelski mediji.

Tramp je 6. decembra saopštio da priznaje Jerusalim samo kao izraelski, iako Palestinci namjeravaju da u istočnom dijelu tog grada bude sjedište njihove buduće nezavisne države. Izrael je anektirao taj dio Jerusalima nakon što ga je okupirao u ratu 1967. godine. Međunarodna zajednica nikada nije priznala aneksiju.

Nakon Trampovog priznanja izbile su demontracije ne samo na palesitnskim teritorijima, već u regionu i drugim muslimanskim zemljama. Palestinski lideri su izjavili da SAD ne mogu imati više ulogu posrednika u mirovnom procesu koji je u zastoju još od aprila 2014. godine.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj