KAKO ZAUSTAVITI ŠIRENJE ‘VELIKOG RUSKOG MEDVJEDA’? Čerčil spremao Treći svjetski rat protiv SSSR-a, dokumenti o tome do danas bili ‘stroga tajna’

Kada se već nazirao kraj Drugog svjetskog rata, odnosno kada je postalo jasno da će Crvena armija slomiti Vermaht i ući u Berlin, britanski lider Vinston Čerčil plašio se da će SSSR nastaviti ofanzivu prema zapadu Evrope i zbog toga je pripremio plan operacije pod nazivom “Nezamislivo” sa ciljem da se započne rat protiv Sovjetskog Saveza.

OVO JE NAJSTROŽE ČUVANA TAJNA: Čerčil spremao Treći svetski rat protiv SSSR, a sprečila ga je jedna stvar!

Ta “jedna od najtamnijih tajni” nekadašnjeg premijera Velike Britanije Vinstona Čerčila opisana je u knjizi istoričara Džonatana Vokera, a kako autor precizira, operacija je podrazumijevala invaziju na Sovjetski savez u stilu neuspjelih pokušaja Napoleona i Hitlera da osvoje Moskvu.

Naime, kako se navodi, nakon pada Berlina Čerčil se javno radovao pobjedi koju je odnijela Crvena armija, ali on je zapravo osjećao “agoniju”, jer se London u tom “nezamislivom” scenariju nalazio u epicentru dešavanja. Upravo se ta ideja mogla uočiti u riječima Čerčila na konferenciji u Jalti februara 1945. godine kada je rekao da “sa jedne strane imate velikog ruskog medvjeda, sa druge velikog američkog slona, dok se između njih nalazi bijedni britanski magarac”.

Stoga je Čerčil izradio strategiju kako da spriječi nastavak širenja “velikog medvjeda”, pošto Amerika povuče svoje snage iz Evrope, i to napadom na SSSR i nastojanjem da se povrate izgubljene evropske zemlje, ali je upozorio da vrijeme igra protiv njega, pogotovo u svjetlu najvjerovatnijeg slabog odziva građana na još jednu mobilizaciju, budući da se tek završio rat protiv fašističke Njemačke.

Precizira se da bi prvi front bio otvoren na potezu između Hamburga i Trsta, u kojem bi se protiv Sovjeta borile 64 američke divizije, 35 britanskih divizija, kao i četiri poljske divizije i 10 njemačkih divizija, a plus bi u ofanzivu bilo uključeno oko 6.700 lovaca i 2.500 bombardera.

Autor navodi da ni Sovjeti nisu bili za “bacanje” u tom trenutku, te su na raspolaganju imali oko 264 divizija, a naoružani su bili sa preko 9.300 lovaca i oko 3.400 bombardera, dok je Crvenu armiju uvijek karakterisao veliki broj ljudstva, iako joj je tokom cijelog Drugog svjetskog rata najslabija tačka bila dopremanje municije do samih vojnika na terenu.

Iako se od tog plana odustalo, ti dokumenti čuvani su pod oznakom “najstroža tajna” dodaje autor knjige, uz obrazloženje da su Sovjeti to saznali bile bi postojale velike šanse da bude pokrenut Treći svjetski rat. Ubrzo su zatim na vlast u Velikoj Britaniji došli političari koji su daleko manje bili skloni ratovanju, što je i stavilo konačnu tačku na eventualnu mogućnost započinjanja operacije “Nezamislivo“.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj