LJEVIČARSKE IDEJE KOŠTALE IH ŽIVOTA: Da li je CIA odgovorna za smrti Johna Lennona, Kurta Cobaina, Tupaca?

Pjevač, tekstopisac i Beatles, John Lennon, nije skončao svoju sudbinu od ruku poremećenog fana, navodi se u knjizi; umjesto toga, njegov ubica je dobio obuku od CIA-e i drugih američkih obavještajnih agencija – ali ne o njegovoj muzici. Autor  insistira da je CIA izvršila ubistva i epohalnog repera Tupac Shakura te legendarnog rokera Kurta Cobaina.

 

Autor John Potash tvrdi da se američka vlada željela riješiti Lennona zbog njegovog snažnog utjecaja u promoviranju onoga što se smatralo ideologijom “radikalne ljevice.“ U suštini, izdvojeno mišljenje u kombinaciji sa velikom popularnošću, dovelo je do Lennonovog ubistva.

Ali stručnjaci američkih službi nisu završili sa neistomišljenicima nakon što je Mark David Chapman okončao četrdesetogodišnji život pucnjavom ispred stana ove ikone u New Yorku u noći 8. decembra 1980. godine – Potash insistira da je CIA izvršila ubistva i epohalnog repera Tupac Shakura te Kurta Cobaina.

Radikalni ljevičar

Opisan u novinskim izvještajima kao agresivan, psihotični fan, 25-godišnji Chapman je osuđen na doživotnu kaznu sa mogućnošću pomilovanja nakon 20 godina zatvora, nakon što je priznao krivicu za ubistvo drugog stepena. Lennonovo ubistvo je od tada podstaklo bezbroj navodnih teorija “zavjere,“ uključujući i mnoge koje je Potash naveo u svojoj knjizi “Droga kao oružje protiv nas.“

Potash, kako navodi Express, piše da su Lennonove aktivnosti uključivale predvođenje anti-ratnih demonstracija i držanje koncerta u korist toga da se oslobodi zarobljeni aktivista, pjesnik, John Sinclair. Sinklairova radikalna vjerovanja i postupci – koji su uključivali osnivanje revolucionarnih anti-rasističkih “Bijelih pantera“ – također je do srži potresao ratnohuškački establišment, i na kraju je uspio da dokaže Vrhovnom sudu SAD-a 1972. godine da je bio predmet ilegalnog domaćeg nadzora.

Lennonov preokret od droge ka anti-ratnom pokretu i političkom aktivizmu, piše Potash, doveo je do ozbiljneu zabrinutoste obavještajne zajednice – koja je nesmetanu moć bivšeg Beatlesa nad mladima vidjela kao prijetnju američkom programu u inozemstvu i kod kuće.

Neobične okolnosti Lennonovog ubistva

Lennonu, rodom iz Liverpula, je preostao još samo jedan mjesec dok ne dobije američko državljanstvo, kada mu je Chapman oduzeo život “Ovo pokazuje međunarodni interes i utjecaj Lennona, ističući zašto je njegov ljevičarski aktivizam bio prijetnja CIA-i i oligarhiji,“ objašnjava Potash.

“U ovoj knjizi istragu prepričava bivši dopisnik Sunday Expressa, Phanton Bresler, koji je dobio klasifikirana dokumenta FBI-a i CIA-e,“ izvještava Express.

“Rečeno je da dokumenti pokazuju da je hapšenje ove zvijezde za korištenje droge 1972. godine bilo zbog toga ‘da se neutraliziraju i poremete’ njegove aktivnosti. Oni su sugerirali da su Lennona pratile obavještajne agencije tokom 1970-ih godina.“

Jedna od najistaknutijih, eksplozivnih, tvrdnji koje su detaljno opisane u knjizi okružuje Chapmanovu navodnu obuku od strane CIA-e u Bejrutu (Liban) gdje je – sa značajnim brojem palestinskih izbjeglica, i gdje je narod upleten u sukob – američka špijunska agencija imala veliko prisustvo u godinama koje okružuju Lennonovo ubistvo.

Prema riječima Potasha, Chapman je “čekao Lennona da stigne kući u fatalnoj noći, kleknuo u borbenom stavu i četiri puta pucao ovoj zvijezdi u leđa sa razdaljine od 6 metara.“ “Mogao je pobjeći, ali je umjesto toga skinuo svoj kaput, smotao ga i izvadio roman ‘Lovac u žitu’ iz svog džepa.“

Bezbroj teorija je isticalo specifičnosti koje okružuju Lennonovo ubistvo, uključujući i to, kako je Phil Strongman napisao u „John Lennon: Život, vremena i atentat,“ da je Chapman možda bio „programiran“ da izvrši ubistvo – a epski roman J. D. Salingera je zaista odigrao ulogu. On je napisao:

‘Lovac u žitu’ je bio dio Chapmanovog hipnotičkog programiranja, okidač koji bi mogao biti ‘ispaljen’ na njega u nekoliko jednostavnih ključnih riječi preko poruke u kaseti, teleksa ili telegrama, ili čak običnog telefonskog poziva.“

U prethodnom intervjuu, NYPD poručnik Arthur O’Connor je rekao Bresleru, novinaru Sunday Expressa: “Chapman je izgledao kao da je mogao biti programiran. Tako je izgledao i na taj način je govorio.“

Portparol američke Centralne obavještajne agencije je, što ne iznenađuje, tvrdio za Express da su tvrdnje u Potashovoj knjizi “neosnovane“ i da nisu razmotrene. Međutim, velikom broju ljudi koji čine stalnu bazu Lennonovih fanova – i svima koji se bore za pravo na pobunu i imperativ sloboda u Ustavu – iskazi kao Potashovi pružaju ubjedljivu potvrdu da vlada nikada nije trpjela suprotstavljanje, i nikada neće.

Kurta Cobaina je CIA navukla na heroin

Autor knjige ‘Drugs as Weapons Against Us’ John Potash uznemirio je obožavatelje kultnog benda tvrdnjom da je frontmena Kurta Cobaina ubila obavještajna služba američke vlade. Naime, Potash kaže da je Cobain smetao vlastima u SAD-u jer je pjesmama zaludio obožavatelje radikalnim ljevičarskim stavovima. Zato ga je CIA, piše Potash u novoj knjizi, navukla na heroin i tako ušutkala.

– Njegovo je samoubistvo bilo pomno promišljeno jer su ga obavještajci zaluđivali – zaključio je.

Skriveni dokazi, piše Potash, ukazuju na to da je CIA koristila Cobaina, bez njegovog znanja, da promovira uzimanje heroina. Kada se prestao drogirati, pjevač je postao prijetnja tajnom planu jer je u javnosti govorio protiv droga, što je obavještajnoj službi smetalo, prenosi The Sun

Tupac politizirao ulične bande

Smrt 25-godišnjeg poznatog repera Tupaca potaknula je val teorija zavjere, uključujući i da je još uvijek živ na Kubi nakon što je lažirao svoju smrt. Međutim, optužbe iznesene u novoj knjizi upućuju na drugog krivca, tvrdeći da je CIA orestrirala ubistvo.

U knjizi ‘Droga kao oružja protiv nas’, autor John Potash tvrdi da je 2Pac, čija je majka Afeni bila aktivistica ‘Crnih pantera’, politizirao crne ulične bande. Njegova knjiga navodi da su američke obavještajne agencije bile zabrinute zbog politizacije bandi i vidjele su Tupac kao prvorazrednu prijetnju, izvijestio je Mirror Online.

Policija ga je uhitila blizu desetak puta zbog sumnjivih optužbi, od kojih  je većina odbijena. “U Los Angelesu, FBI jeakumulirao 4.000 stranica o Tupacu.”

Knjiga nadalje tvrdi da je zabrinutost da su službe bile zabrinute da je Tupac, poznat po albumima poput All Eyez on Me, pokušavao donijeti mir među losanđeleske  Blood and Crips bande. Tvrdila je da su neki djelatnici muzičke izdavačke kuće Death Row Records,  sa kojom je Tupac imao potpisan ugovor, zapravo bili “tajni agenti”.

Tupac je bio fatalno ranjen i umro je šest dana nakon što je 4. septembra 1996. pogođen četiri puta dok je vozio automobil u Las Vegasu

 

(Global CIR)

  1. […] LJEVIČARSKE IDEJE KOŠTALE IH ŽIVOTA: Da li je CIA odgovorna za smrti Johna Lennona, Kurta Cobaina… […]

Komentiraj