PRIPREMA ZA PUT NA MJESEC: Evo kako lunarni roboti na Etni ‘treniraju’ za odlazak u svemir

Robotsko vozilo kreće se po stjenovitom, vjetrovitom i pustom predjelu, koji izgleda kao površina neke udaljene planete iz filmova naučne fantastike. Ali, robot se ne nalazi negdje u svemiru, već na obroncima najaktivnijeg evropskog vulkana.
Testiranje robotskog vozila na Etni; Autor: Reuters
Italijanski vulkan Etna postao je “test poligon” za otprilike metar visoku robotsku mašinu na četiri točka, budućeg putnika na Mjesec. Ispitivanje sprovodi njemačka svemirska agencija. U programu učestvuju stručnjaci iz Njemačke, Britanije, Italije i SAD gdje ispituju kako unaprijediti robotsku opremu koja će se koristiti u svemiru. Prva testiranja sprovode se u području Piano del Lago, pustom dijelu Etne poznatom po snažnim vjetrovima.Testiranje robotskog vozila na Etni; Autor: Reuters

“Simuliramo buduću, hipotetičku misiju na Mjesec i Mars i upotrebu robota za prijevoz i instalaciju raznih instrumenata”, rekao je naučnik Boris Benke. Naučnici se nadaju da će robotima moći da istraže i dubine Etne i dobiju korisne tehničke podatke o seizmičkim kretanjima.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj