TRUMPOVA ADMINISTRACIJA I IZRAEL TRAŽE IZMJENU SPORAZUMA: Kina odbacila tu mogućnost, Macron slično odgovorio izraelskom premijeru

Kina je pozvala sve strane iranskog nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. da ga poštuju odbacujući zahtjev američkog predsjednika Donalda Trumpa da se on izmijeni. Sporazum koji nije “lako postignut” mora se poštivati, kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang u priopćenju u subotu dodajući da bi sve relevantne strane trebale “imati na umu širu sliku i dugoročne interese”.

Image result for iranian nuclear deal

Također je kazao da je sporazum ključan za održavanje mira i stabilnosti na Bliskom istoku i da je kineski “dosljedan i jasan stav” da se protivi jednostranim sankcijama. Trump je u petak zaprijetio da će se SAD povući iz sporazuma ukoliko se, kako je kazao, “ogromne manjkavosti” ne isprave. On je također uveo svježe sankcije protiv 14 tvrtki i pojedinaca koje SAD optužuje za povrede ljudskih prava.

Sporazum su 2015. potpisali administracija američkog predsjednika Baracka Obame kao i Iran, Kina, Rusija, Britanija, Francuska i Njemačka.

Njegov cilj je osigurati da Iran svoje nuklearne kapacitete koristi samo u mirnodopske svrhe i spriječiti  da nabavi nuklearno oružje. U zamjenu ekonomske sankcije protiv te zemlje ukinute su.

No Trump, koji mora svakih 120 i 180 dana potvrditi da se sankcije ne moraju ponovno primjenjivati, kazao je u petak da bi taj sporazum morao učiniti više na osiguravanju toga da Iran nikad ne razvije nuklearno oružje. On je kazao kako je odluku da se sankcije ponovno ne primjenjuju donio posljednji put i to samo zato da bi ostavio vremena za postizanje dogovora s europskim saveznicima o popravljanju nedostatnosti sporazuma.

Iran je odbacio bilo kakvu mogućnost preispitivanja sporazuma.

Macron razgovarao sa izraelskim premijerom

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pozvao je na “neophodno poštovanje” nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) zatražio od francuskog lidera da se izvrše izmjene dogovora.

U saopćenju iz Jelisejske palate navodi se da je Makron istakao da je “važno očuvati nuklearni sporazum i da je neophodno da dogovor poštuju sve strane koje su uključene”.

Makron i Netanjahu razgovarali su sinoć telefonom nakon što je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) uputio zahtjev da evropski partneri rade sa Vašingtonom na “popravku katastrofalnih propusta u sporazumu” ili će se SAD povući.

U saopćenju iz Netanjahuove kancelarije saopćeno je da je u svom razgovoru sa Makronom, izraelski lider napomenuo da “Trampove komentare treba shvatiti ozbiljno i da ko god želi da očuva nuklearni sporazum treba da bude mudar i ispravi greške”. Također, dodaje se da je Netanjahu, također Makronu rekao da “slobodan svijet treba da snažno osudi pet prekršaja iranskog režima i navodi da su to napori za posjedovanje nuklearnog oružja, razvoj balističkih projektila, podržavanje terorizma, regionalna agresija i surove represalije prema iranskim građanima”.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj