ODLUKA KOJA SVJEDOČI O SVE VEĆOJ KINESKOJ MOĆI! Njemačka središnja banka odlučila se na povijesni potez – uključiti juan u međunarodne rezerve

Njemačka središnja banka odlučila je uključiti kinesku valutu juan u međunarodne pričuve (rezerve), izjavio je u ponedjeljak član odbora njemačke središnje banke Andreas Dombret.

A China yuan note is seen in this illustration photo May 31, 2017. REUTERS/Thomas White/Illustration - RC11D0994FB0

“Danas mogu potvrditi da je njemačka središnja banka Bundesbank također odlučila uključiti kineski juan, ili renminbi, u svoje međunarodne pričuve”, kazao je Dombret u ponedjeljak u Hong Kongu sudionicima Azijskog financijskog foruma.

Europska središnja banka (ECB) u prošlogodišnjem je lipnju u juane prebacila pričuve u američkoj valuti u protuvrijednosti 500 milijuna eura, podsjeća Reuters.

Takav potez središnje monetarne vlasti u zoni primjene zajedničke europske valute zrcalio je učestalu uporabu kineske valute u međunarodnim transakcijama, kao i važnost Kine kao jednog od najvećih trgovinskih partnera 19-člane eurozone.

U ponedjeljak je na međunarodnim deviznim tržištima pod utjecajem izjava dužnosnika Bundesbanka juan nakratko zabilježio najviše razine prema dolaru u protekle više od dvije godine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj