RAT KOJI TRAJE DESETLJEĆIMA: U ‘državnim novinama’ S. Koreje poziv za pomirenje i ujedinjenje s J. Korejom

Sjevernokorejske državne novine Rodong Sinmun slave vođu svoje države zbog nastava dijaloga ‘licem u lice’ s predsjednikom Južne Koreje, navodeći kako je Kim Jong-unova politika poboljšanja odnosa “sjajna” za “nacionalno ujedinjenje”.

U pregovorima koji su se dogodili ovog utorka, Sjeverna je Koreja pristala poslati delegaciju na Zimske olimpijske igre koje se sljedećeg mjeseca održavaju u Južnoj Koreji, kao i organizirati razgovore sa Seulom kako bi se smanjile vojne napetosti. Bili su to prvi direktni pregovori u više od dvije godine, piše CNN.

Jedni bi ujedinjenje, drugi govore ‘samo’ o miru

Članak u Rodong Sinmunu naglasio je važnost “ublažavanja akutne vojne napetosti” između Sjevera i Juga, te “stvaranja miroljubivog okruženja” na Korejskom poluotoku kako bi se stvorila “klima povoljna za nacionalno pomirenje i ujedinjenje”.

Poluotok je podijeljen između sjeverne i južne države još od kraja 40-tih, a Korejski rat iz ranih 50-tih tehnički još uvijek traje jer nije potpisan formalni mirovni ugovor.

Ranije ovog tjedna južnokorejski je predsjednik Moon Jae-in izjavio kako je njegov cilj da tijekom svog mandata približi Pjongjang denuklearizaciji te da “učvrsti mir”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj